Energielabel nodig bij de koop en verkoop van je huis

Energielabel nodig bij de koop en verkoop van je huis?

Ben je van plan het huis waar je nu in woont te gaan verkopen, en vervolgens een nieuw huis te gaan kopen? Of wellicht ga je je huis verhuren of juist een huis huren. In beide gevallen moet je dan van tevoren zeker weten dat bepaalde zaken goed op orde zijn. Zoals bijvoorbeeld een energielabel aanvragen. Maar waarom is een energielabel woning kopen dan zo belangrijk?

Wat is een energielabel

Het is belangrijk om een energielabel aan te schaffen. Een energielabel laat je duidelijk zien als een huis energiezuinig is of niet. Het wijst je ook wat je kan doen om het energiezuiniger te maken als dat nog niet het geval is. Wanneer je een huis koopt of huurt dan heb je sowieso recht op het energielabel. Ben jij de verkoper of de verhuurder is het ook jouw verplichting om een geldige energielabel te hebben dat ook geregistreerd is. Als het mocht voorkomen dat je zo een energielabel niet hebt dan kan je als verhuurder of verkoper een boete te krijgen.

De voordelen van energiezuinige label

Je woont er comfortabeler. Je hebt een lagere energierekening. Het zorgt voor waardestijging van het huis en bij verkoop zal een koper niet te lang op zich laten wachten.

De bepalingsmethode

De bepalingsmethode is nieuw en kost thans veel meer dan een paar tientjes. Echter is het wel de moeite waard, want wie geen label heeft voor zijn of haar woning riskeert een boete van de overheid. Echter is niet voor alle gebouwen of woningen een energielabel verplicht. Zo hoeven

Beschermde monumenten en religieuze gebouwen (kerken en moskeeën bijvoorbeeld) geen label aan te vragen en te kopen. Hetzelfde geldt voor vrijstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte niet groter dan 50m². Ook gebouwen die maximaal 2 jaar in gebruik zijn (noodwinkels, noodlokalen bij scholen of een bouwketen zijn hier voorbeelden van) hoeven geen label, evenals vakantiewoningen die minder dan vier maanden gedurende een jaar worden gebruikt, en waar bij permanent gebruik het verwacht energieverbruik minder dan 25% is. Ook schuren en garages die zonder gebruikmaking van energie het klimaat regelen, hebben er geen nodig. 

Het label presenteert informatie over het energieverbruik. Een woning met energielabel A (donkergroen) is zuinig. Een woning met label G (rood) is niet zuinig. Dit is handig om te weten alvorens te besluiten om over te gaan tot de koop van een woning.

De kosten zijn verschillend

Voor energielabel kopen zijn de kosten variërend. De prijs hangt af van diverse factoren. Daarbij moet met denken aan het type woning, de beschikbare documenten over het pand. De tijd die een energieadviseur neemt om alle kenmerken van de woning op te nemen. Het is uiteindelijk toch de energieadviseur die de energielabel prijs bepaald.