Zo kom je de koude dagen door

We hebben de feestdagen achter de rug en vanaf januari beginnen we weer met z’n allen naar het voorjaar uit te kijken. We merken dat de dagen beetje bij beetje weer langer worden en ook de temperaturen gaan binnenkort weer stijgen. Toch kan het tot aan maart nog erg koud blijven. Daarom hebben we een aantal tips op een rijtje gezet om de koude dagen door te komen totdat de zon straks weer lekker warm gaat schijnen.

Kleed je warm aan!

De aller makkelijkste tip die we mee kunnen geven is om uzelf warm aan te kleden. Overdag moeten we er netjes en verzorgd uit zien op het werk. Een trui met capuchon wordt vaak niet gewaardeerd door uw werkgever. Thuis bent u echter zelf de baas. Het is heerlijk om dat uw overhemd om te ruilen voor een dikke, warme trui. Ook dikke sokken of pantoffels aan uw voeten zijn een aanrader. Vaak wordt uw lichaam niet meer goed warm als u koude voeten heeft.

Sluit de ruimtes in uw woning goed af

Is het mogelijk om uw keuken of woonkamer af te sluiten van de andere ruimtes zoals bijvoorbeeld de hal. Of heeft u ensuite deuren waarmee u de woonkamer een stukje kleiner kan maken? Sluit deze ruimtes dan zoveel mogelijk af. Hierdoor blijft de warmte beter in de ruimte hangen waardoor het behaaglijk blijft. Ook hoeft u hierdoor minder hard te stoken om het warm te houden. Hiermee bespaart u ook nog eens op de energierekening.

Zet de verwarming nooit helemaal uit

Wij snappen heel goed dat u de verwarming niet op volle toeren wilt laten draaien als u aan het werk bent of wanneer u op bed ligt. Toch is het niet verstandig om de verwarming helemaal uit te zetten maar terug te draaien naar een lagere temperatuur. Als u de verwarming helemaal uitzet, dan moet de CV heel hard werken om de ruimte weer op de juiste temperatuur te krijgen. Zet u de thermostaat op bijvoorbeeld 14 graden celsius, dan heeft de CV ketel het minder zwaar. Met slimme thermostaten van tegenwoordig, zet u gemakkelijk vlak voordat u weggaat bij uw werk de temperatuur wat hoger zodat het aangenaam is als u thuiskomt.

Controleer de isolatie in uw woning

De bovenstaande tips hebben weinig zin als uw woning niet goed geïsoleerd is. In een niet goed geïsoleerde woning ontsnapt warmte gemakkelijk via het dak. Kou komt eenvoudig naar binnen door de vloer en de muren. Het is daarom verstandig om een rondje door uw huis te maken om te controleren of alles goed geïsoleerd is. Mocht het isolatiemateriaal ergens ontbreken of aan vervanging toe zijn, is het verstandig om dit zo snel mogelijk aan te pakken. PIR isolatie is geschikt voor bijna alle isolatie klusjes. Dit komt door de hoge isolatiewaarde en de dunne vorm van het materiaal. Met een goed geïsoleerde woning zit u er niet alleen behaaglijk bij, maar bespaart u ook nog eens enorm op de energiekosten. Niet alleen dit jaar, maar ook in de winters die nog komen.