Zelf de mouwen opstropen: sierlijsten maken

Voor alles is tegenwoordig een mannetje te vinden. Het zetten van een nieuwe muur, het maken van je verwarming, maar ook voor de verdere inrichting van je interieur. Sinds de lockdown zien we dat steeds meer mensen zelf de mouwen opstropen om het interieur een opknapbeurt te geven. Handig, want zo is je woning niet alleen leuker om in te wonen, maar verhoog je ook de waarde van je woning. Een win-win! 

Wat zijn sierlijsten?

Voor de mensen die geen idee hebben wat sierlijsten zijn: het zijn de klassieke ornamenten die je vaak in de klassiekere huizen terugvindt. Het zijn houten (of kunststof) lijsten die op de muur of tegen het plafond geplaatst worden. In dit artikel zullen we vooral de focus leggen op de muur sierlijsten. De horizontale en verticale latten geven je woonkamer, slaapkamer of kantoor direct een luxere uitstraling.

Zelf sierlijsten maken: wat heb je nodig?

Voor het maken van sierlijsten heb je in principe niet veel nodig. Even wat inkopen doen bij de bouwmarkt en je kunt er direct tegenaan. Dit is wat je nodig hebt:

  • Sierlijsten
  • Kit
  • Een verstekzaag
  • Verf en kwasten
  • En wat gereedschap, zoals een waterpas en rolmaat

Verder is schuurpapier ook geen overbodige luxe en kun je met een potloodje de boel aftekenen. Maar wij gokken dat jij deze waarschijnlijk al in huis hebt.

Zo ga je te werk

Bepaal de grootte van de sierlijsten die je wil hebben. Aan de hand daarvan ga je de sierlijsten verstek zagen. Dat doe je met een speciale verstekbak en verstekzaag. Die zorgen ervoor dat de hoeken goed op elkaar aansluiten. Als je de sierlijsten eenmaal hebt gezaagd, raden we je aan om ze even op de grond uit te leggen zoals je ze op de muur zou plaatsen. Zo weet je straks zeker dat alles mooi recht is. 

Schuur de latten iets op, zet ze in de verf (en zo nodig twee keer als de verf niet voldoende dekt). Als dat eenmaal klaar is, kun je de sierlijsten met kit op de muur bevestigen. Zo eenvoudig is het! 
Alles nog eens stap voor stap lezen? Dit artikel geeft je nog eens duidelijk weer hoe je aan de slag kunt gaan!