Bij een verbouwing, renovatie of nieuwbouwproject zijn er vaak leuke klussen en minder leuke klussen. De meeste mensen zouden het plaatsen van isolatiemateriaal scharen onder de minder leuke klussen. De isolatielaag kan voor de nodige vragen zorgen. Een doorgewinterde klusser kijkt even naar de te isoleren ruimte en weet direct welk materiaal hij nodig heeft, hoeveel materiaal hij nodig heeft en hoe dik het materiaal moet zijn. Voor de gemiddelde doe-het-zelver is het uitzoeken van het juiste materiaal niet zo simpel. Bij een snelle zoekopdracht op Google word je bedolven onder de verschillende soorten isolatiemateriaal.
In dit artikel zullen we de meest voorkomende materialen even op een rijtje zetten, zodat je met voldoende voorkennis op zoek kunt naar het beste isolatiemateriaal voor jouw project.
Steenwol
Steenwol is een isolatiemateriaal dat wordt gemaakt van – je raadt het al – gesteente. Basalt om precies te zijn. Dit gesteente wordt extreem verhit en als het ware weggeslingerd, waardoor het stolt en in een wolachtig materiaal verandert. Steenwol wordt verkocht als platen en op rol. Steenwolplaten worden voornamelijk gebruikt als spouwmuurisolatie. Ze zijn namelijk makkelijk op elkaar te stapelen en sluiten goed aan op oneffenheden in het metselwerk. Rollen worden voornamelijk als vloer- en dakisolatie gebruikt, waarbij de steenwol doorgaans tussen de houten balken wordt geplaatst.
Glaswol
Glaswol wordt op een vergelijkbare manier geproduceerd als steenwol. Echter is het hoofdbestanddeel van glaswol gerecycled glas, wat aangevuld wordt met zuiver zand. Ook glaswol is verkrijgbaar in plaat- en rolvorm. Glaswol wordt vooral gebruikt voor isolatie binnenshuis, zoals onder houten vloeren of onder schuine daken. Glaswol is namelijk minder vochtbestendig dan steenwol en kan zijn isolatiewaarde verliezen wanneer het nat wordt. Glaswol is flexibel, waardoor het makkelijk te plaatsen is als doe-het-zelver. Wel kunnen er irriterende stoffen loskomen. Gebruik dus wel een mondkapje, bril en bedekkende kleding bij het aanbrengen.
PIR
PIR is een kunststof isolatiemateriaal wat breed inzetbaar is als isolatiemateriaal. Het wordt gebruikt voor de isolatie van daken (zowel plat als schuin), vloeren en spouwmuren. Het grote voordeel van PIR isolatie is dat het uitstekende isolerende eigenschappen heeft, waardoor een kleinere hoeveelheid vaak al genoeg is voor voldoende isolatiekracht. Ideaal voor projecten waarbij er niet zoveel ruimte is om isolatiemateriaal te plaatsen. PIR is daarnaast erg licht, waardoor het makkelijk te plaatsen is. In tegenstelling tot steenwol en glaswol is PIR wel lastiger te recyclen.
Het is dus goed mogelijk om als doe-het-zelver isolatiemateriaal aan te brengen. Vaak is het makkelijk te plaatsen materiaal wel wat duurder, maar daar bespaar je op door het zelf te plaatsen. Wil je zeker weten dat je huis goed geïsoleerd is? Laat je dan altijd goed informeren of schakel een professional in om het materiaal aan te brengen. Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel iets beter voorbereid!