Je nieuwe woning wordt op alle punten een pareltje. Uiteraard ga je beginnen met het leggen van een nieuwe vloer. En waar gaat die precies uit bestaan?
Planken, uiteraard. Of panelen. Hoe het ook zij, ze worden gemaakt van hout. Toch? Nee, niet per se. Dat hangt helemaal van jezelf af. Welke eigenschappen vind jij belangrijk om terug te zien in je nieuwe vloer? We behandelen hieronder zowel laminaat als visgraat pvc, twee van de populairste materialen voor hedendaagse bodems.
Laminaat
Deze kent iedereen natuurlijk wel. Een laminaat vloer is vooral zo handig omdat je de losse onderdelen ervan eenvoudig in elkaar klikt. De kwaliteit wordt bepaald door de basis. Laminaat wordt gemaakt van sloophout, eiken en diverse andere soorten. Dit maakt het niet bepaald nummer één op het gebied van vloeren voor ruimtes die vocht aantrekken. Maar gelukkig bestaan er varianten die hier heel goed tegen kunnen. Waterbestendig laminaat is voorzien van een zeer nauwsluitende voeg en wordt van een speciale coating voorzien die kromtrekken tegengaat. Het materiaal is overigens ook krasvrij, zodat het er nog jaren mooi uit blijft zien!
Visgraat pvc vloer
Een houtlook wil niet zeggen dat je ook daadwerkelijk natuurlijk materiaal in je woning moet hebben liggen. Dat wordt wel bewezen met vloeren van visgraat pvc. Die hebben hun naam te danken aan haaks op elkaar staande planken in een herhalend patroon. Hoe het ook zij, één van de grote voordelen hiervan is dat de vloeren heel gemakkelijk schoon te houden zijn. Ook voelen ze heel comfortabel aan je voeten en dempen ze geluid aanzienlijk. Dankzij zowel de eiken structuur als de hoge duurzaamheid zul je bovendien nog jaren plezier van je visgraat pvc vloer hebben.
Finishing touch
Zeker wanneer je gebruik maakt van vloeren waarin hout is verwerkt, zul je een uitsparing tussen je bodem en de muur moeten aanhouden. Is deze er niet, dan kan het materiaal niet uitzetten of krimpen. Het is echter geen probleem om die tussenruimte te bedekken met een plint. Dat komt zowel het uiterlijk als de duurzaamheid van je vloer én je muur ten goede. Tijdens het dweilen of stofzuigen, is er dan immers sprake van een soort buffer, die schade voorkomt.