Wat zijn blindklinken en wat kan je ermee?

Misschien heb je weleens van de term blindklinken gehoord? Maar wat is een blindklink nou eigenlijk? Zoals je misschien wel weet worden constructies gemaakt uit verschillende onderdelen. Het samenstellen en vastzetten van constructies gebeurd door middel van verbindingen. Er zijn verschillende verbindingstechnieken. Sommigen kan je loshalen, maar er bestaan ook vaste verbindingen zoals een blindklink. Een ander woord voor blindklinken is popnagels. In dit artikel vertellen we je alles over blindklinken.

Wat is blindklink moeren precies

Dit is een vaste verbindingstechniek waarbij je gebruik maakt van een nagel die door een gat wordt gestoken die bestaat uit twee delen van platen. Doordat je aan de trekpen van de nagel trekt vervormt de achterkant van deze nagel en hierdoor klemt hij zichzelf vast in het werkstuk. Op deze manier worden de twee platen tegen elkaar aangedrukt. Zodra de trekpen afbreekt heb je een vaste verbinding gemaakt, een blindklink moeren. Op een stalen pen wordt een holle klinknagel gemonteerd, dit is de blindklinknagel. Deze wordt vanaf een zijde hierop geplaatst. De nagel wordt daarbij in een gat gestoken en met een speciaal gereedschap hiervoor vastgemaakt. Het speciale gereedschap wat je hiervoor gebruikt zijn blindklinktangen. Deze worden gebruikt om blindklinknagels, moeren en bouten te bevestigen. De werkstukdelen worden hierdoor naar elkaar toe getrokken en de stalen pen zelf wordt afgebroken. Dit gebeurd meestal op de plek van een speciaal aangebrachte insnoering. De kop van de trekpen blijft na het plaatsen in de sluitkop en heeft geen andere functie meer hierna. De meeste blindklinknagels worden gemaakt van aluminium, maar soms vind je ook stalen, koperen en roestvrijstalen nagels. De pen zelf wordt meestal van staal gemaakt. Op het moment dat je wilt dat je blindklinkverbinding gasdicht of waterdicht is dan moet de delen waarop de verbinding komt van te voren van een kit of kunststoflaag voorzien. Het is mogelijk om blindklinknagels te kopen die vloeistof en gasdicht zijn. Er bestaan ook blindklinkmoeren en blindklinkbouten. Er zijn verschillende popnageltangen om een popnagelverbinding te maken. Er is een hand blindlink tang, deze knijp je met je handen samen en is geschikt voor kleinere blindklinknagels. Een hefboom blindlink tang gebruik je op het moment dat je meer kracht moet zetten en je hebt er je beide handen voor nodig. Met een schaar blindlink tang kan je ook meer kracht zetten dan met de hand blindlink tang. Voor het zwaardere werk bestaan er ook tangen die worden aangedreven met een motor, accu of perslucht. Het grootste voordeel hiervan is dat je minder moe ervan wordt en veel sneller kan werken als je grote aantallen moet verwerken.

De voordelen van popnagels

Ten opzichte van andere verbindingsmethoden heeft het enkele voordelen. Het is toe te passen op zo goed als elk materiaal, er hoeft geen warmte ingebracht te worden zoals bij lassen, het is een redelijke snelle manier om een vaste verbinding te maken, de zink of verflagen worden amper beschadigd en het werkstuk hoeft maar aan één zijde toegankelijk te zijn.