Waar je op moet letten bij het plaatsen van zonnepanelen?

Ben je overtuigd van de voordelen van zonnepanelen en wil je ze graag laten plaatsen? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Denk bijvoorbeeld aan het soort dak waar je de zonnepanelen op wilt laten leggen. Ook de investering en de terugverdientijd is een aandachtspunt. In dit artikel lees je wat er zoal op je pad komt als je zonnepanelen laat plaatsen.

Een geschikt dak

Een van de voorwaarden waaraan voldaan moet worden als je zonnepanelen wilt plaatsen in Sneek is het hebben van een geschikt dak. Het perfecte dak voor zonnepanelen ligt op het zuiden en wordt niet overschaduwt door bomen of gebouwen. Dat wil niet zeggen dat als je niet het perfecte dak hebt je geen zonnepanelen kunt plaatsen, alleen het rendement zal minder zijn. Meer informatie nodig? Ga naar de website van solease.nl.

Investering en terugverdienperiode

De kosten, het rendement van de zonnepanelen en de terugverdienperiodes zijn belangrijke cijfers om te bepalen of het laten plaatsen van zonnepanelen de investering waard is. Haal je een gemiddeld rendement van 15 tot 20% per jaar met je zonnepanelen dan heb je de investering binnen 5 tot 7 jaar terugverdiend. Hoe meer zonnepanelen, hoe meer rendement maar ook hoe hoger de aanschafkosten.

Efficiëntie van het zonnepaneel

Met de efficiëntie van zonnepanelen wordt bedoeld, het vermogen om licht om te kunnen zetten in elektriciteit. Een zonnepaneel met een efficiëntie van 20% wekt onder dezelfde omstandigheden twee keer zoveel stroom op als een zonnepaneel met een efficiëntie van 10%. Dit heeft ook invloed op de terugverdientijd, en is zeker iets om goed uit te zoeken.

Installatie 

Om te zorgen dat het zonnepaneel zo efficiënt mogelijk werkt is het belangrijk dat het op de juiste manier op het dak wordt geïnstalleerd. De juiste positie, op een correcte manier aangesloten aan de omvormer en de meterkast vraagt om expertise. Zorg dus dat de installatie wordt gedaan door een specialist met ruime ervaring op het gebied van de installatie van zonnepanelen. 

Garantieperiode

Ook iets om op te letten is de garantieperiode. We zagen net al dat het ongeveer 5 tot 7 jaar duurt voordat je de investering hebt terugverdiend. In die tijd wil je natuurlijk niet dat je zonnepanelen kapot gaan en als dit wel gebeurt dat dit zonder bijkomende kosten wordt opgelost. Kijk daarom goed bij het uitkiezen van een aanbieder naar de garantieperiode. Hoe langer, hoe beter.