Vlonder bouwen? Dit doe je eenvoudig zelf!

Het maakt echt niet uit of je twee linkerhanden hebt, een vlonder bouwen is niet heel moeilijk. En je bent ook een stuk voordeliger uit wanneer je dit zelf doet!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Met het juiste gereedschap en materiaal kom je al een heel eind. Het is ook niet verstandig om hier op te beknibbelen. Goedkoop is vrijwel altijd duurkoop!

Er zijn verschillende mogelijkheden om je vlonder op te bouwen. Je kunt tegels als ondergrond gebruiken of palen in de grond slaan om een raster (waar je vlonderplanken op rusten) op te maken. Terrasdragers zijn echter ideaal voor het waterpas leggen van je vlonder. Doordat ze eenvoudig verstelbaar zijn hoef je je geen zorgen te maken over de gaten die je boort. En je hoeft ook niet te klooien met grond en tegels. Zorg er trouwens voor dat je ruimte openlaat tussen de grond en je vlonder. Op die manier blijft er luchtcirculatie en dat bevorderd de lange levensduur van het hout.

Tip Maak de grond vrij van onkruid en wortels en leg worteldoek onder je vlonder!

Inspiratie

Een belangrijk onderdeel van de voorbereiding is het opdoen van inspiratie. Wanneer je je vlonder slim positioneert kun je er zoveel meer uithalen! Wil je bijvoorbeeld je woonkamer vergroten? Dan kun je een vlonder op dezelfde hoogte aanleggen als je vloer binnen. Hierdoor verbind je binnen met buiten en wordt je ruimte binnen optisch groter. Wanneer je ook een afdak maakt boven je vlonder kun je hem zelfs letterlijk gebruiken als verlengstuk van je woonkamer.

Leer van andermans fouten!

Wees slim en ga op de koffie bij je buren! De kans dat hun tuin vrijwel hetzelfde staat als die van jou is vrij groot. Door hun tuin eens goed onder de loep te nemen kun jij zien wat werkt en wat niet. Je wilt namelijk niet een terras dat op het heetste moment van de dag  geheel blootgesteld staat aan de zon. En je wilt niet in de schaduw zitten als de zon ondergaat. Het koelt al genoeg af in de avonduren.

Door voorgaande stappen (voorbereiding, inspiratie, leren) goed te doorlopen zorg jij ervoor dat je klaar bent voor de uitvoering. En heb je alles in huis qua materiaal? Dan kun je aan de slag!