Populaire klussen in en aan de woning in het najaar

Als voorbereiding op de winter is het goed om elk najaar de conditie van je woning te checken. In de zomermaanden kan er van alles kapot gaan of verstopt raken. Het najaar is het ideale moment om daar aandacht aan te besteden. Het is dan niet meer zo warm en klussen gaat daardoor wat beter. Wat betreft de buitenkant van je woning is het vooral belangrijk om naar de afwatering te kijken. Als een eventuele verstopping in de winter wordt ontdekt is het te laat, want dan is er al sprake van wateroverlast.

Inspectie

Een essentieel onderdeel van het klussen is een inspectie. Check eerst de conditie van het dak en de dakpannen. Controleer daarna of er defecten zijn aan de afvoeren en of er mogelijke lekken in de dakbedekking zijn ontstaan. Daarna kun je inschatten of er veel reparatiewerk moet worden verricht en kun je alle bouwmaterialen voor het klussen inkopen. Door dat online te doen is veel geld te besparen. Het is bovendien handig, want wie de spullen zelf niet naar zijn woning kan vervoeren laat ze gewoon bezorgen. Zelfs als je niet alle werkzaamheden zelf kunt doen en professionals in moet huren, kun je de benodigde materialen zelf online inkopen.

Dak onderhouden

In de loop van het jaar kunnen er dakpannen kapot zijn gegaan of scheef zijn gewaaid. Je moet die dakpannen vervangen of weer recht leggen, want een kapotte dakpan zorgt voor lekkage. Misschien is daar binnen in de woning niets van te merken, maar je zal wel last krijgen van houtrot. Platte daken moeten in het najaar worden schoongeveegd. Als zich vuil ophoopt wordt de dakbedekking aangetast, vooral als er planten in het vuil groeien. Vergeet ook niet om de dakgoten schoon te maken. Als er verstoppingen in de afvoer ontstaan kan dat leiden tot wateroverlast.

Werk aan het interieur van je woning

Bij klussen denken mensen vaak aan grote klussen voor je hele woning. Maar je kunt er ook voor kiezen om je interieur op te knappen. Een aanrader van ons is om eens te kijken naar mooie textielframes in je woning. Vaak wordt dit door de zakelijke markt gebruikt, maar het past ook zeer goed in interieurs van woningen. Kijk ook eens naar deze dubbelzijdige frames die niet alleen erg mooi zijn, maar ook zeer eenvoudig zijn te verwisselen en te gebruiken. 

Andere najaarsklussen

Het dak is niet de enige plek waar je aandacht aan moet besteden. Ook de verwarmings- en ventilatiesystemen moeten worden gecontroleerd. Vergeet bijvoorbeeld niet om de filters te reinigen. Het najaar is ook een goed moment om de gevels te inspecteren. Reinig de kozijnen, onderhoud de bewegende delen en inspecteer het schilderwerk.