MDF, multiplex of massief: weet hoe je het juiste hout kiest in decoratie

Wanneer het tijd is om het architectonische project van de woning af te ronden, is het niet voldoende om alleen aan schoonheid of functionaliteit te denken. Sommige punten moeten zorgvuldig worden geanalyseerd, zodat de inrichting verder gaat dan het esthetische of praktische aspect.

Details zoals het soort materiaal dat moet worden gebruikt, moeten goed worden gedefinieerd om een grotere duurzaamheid te garanderen. Een van de belangrijke punten waarmee rekening moet worden gehouden, is de keuze van het hout voor elk soort meubel of omgeving.

Er zijn drie mogelijkheden, MDF, multiplex en massief hout, en de keuze van het juiste materiaal kan resulteren in schoonheid, zuinigheid, sterkte en duurzaamheid. Leer hoe je het juiste hout voor jouw project kiest.

Plaats van installatie
Het soort omgeving is de eerste bepalende factor bij de keuze van het hout, omdat sommige soorten beter geschikt zijn voor binnen omgevingen en andere ook buiten kunnen worden gebruikt. Zowel MDF als multiplex moet binnenshuis worden gebruikt, omdat ze te lijden hebben van vochtigheid en direct zonlicht.

Massief hout kan zowel binnen als buiten worden gebruikt. Maar verzorging en onderhoud zijn essentieel, want hij heeft ook te lijden onder de inwerking van regen en zon. Om de duurzaamheid te verzekeren, moet het minstens eenmaal per jaar worden gevernist.

MDF
Kan worden gebruikt gelakt, bedekt met laminaat of houtfineer. Het kan worden gebruikt in badkamers, keukens en dienstruimten, maar vereist voortdurende aandacht tegen water.

Beschermen tegen infiltraties, maak waterspatten onmiddellijk schoon en voorkom dat meubilair de vloer raakt, aangezien dit gebieden zijn die voortdurend moeten worden schoongemaakt. Het moet ook tegen hitte worden beschermd. Op keuken-, service- en badkamerbladen moet het granieten blad ten minste 2 inches uitsteken om de onderkast te beschermen tegen constant spatten.

Multiplex
De meer gebruikelijke toepassing is bekleed met laminaat of houtfineer. Maar het kan ook worden gebruikt voor de vervaardiging van tafels en zelfs stoelen, bij voorkeur in combinatie met een massief houten structuur.

Multiplex op maat kan worden gebruikt in keukenkasten, dienstruimten en badkamers. Hoewel zij door hun fabricageprocédé resistenter zijn dan MDF, moeten zij even voorzichtig zijn met betrekking tot water.

Massief hout
Omdat het zo praktisch en mooi is, kunnen we het in praktisch alle meubelen gebruiken: stoelen, salontafels, eettafels, dressoirs, kasten, enz. De kleur en tint van het hout, het uiterlijk van de vezels, de gewenste afwerking, de plaats van gebruik, het type en de stijl van het meubel zullen de toon van de inrichting aangeven.

Elke decoratiestijl vereist een ander soort afwerking. Een rustieke decoratie vereist een meer uitgesproken houtsoort, met meer zichtbare vezels. Een modernere inrichting vraagt om hout met een fijnere en meer delicate afwerking.

Bron: www.atmyhome.nl