Hoe kan je energie en kosten aan je woning besparen met isolatie?

Er zijn veel eenvoudige, maar daadwerkelijke manieren om de zolder, de muren en de vloer van je huis te isoleren. Hiermee kan je het warmteverlies van je huis aanzienlijk verminderen en de verwarmingskosten verlagen. Door je huis te isoleren, verminder je de vraag naar energie en verbrand je minder brandstof, wat helpt om de klimaatverandering tegen te gaan en de planeet te beschermen. Hoewel elk deel van het huis goed moet worden geïsoleerd, zijn er bepaalde gebieden belangrijker dan andere, maar ook wat moeilijker te isoleren. Er zijn vele isolatiemogelijkheden beschikbaar. Elke optie heeft zijn eigen unieke besparing en voordelen. Het isoleren van je woning is vaak een eenvoudig proces dat zich keer op keer terugverdient. Hieronder beschrijven we enkele manieren waarmee je je huis kan isoleren.

Spouwmuurisolatie installeren

Als je huis spouwmuren heeft, kan het aanbrengen van spouwmuurisolatie een van de meest kosteneffectieve manieren zijn om de energie-efficiëntie van je huis te verbeteren en je energierekening te verlagen. De meeste huizen die in de afgelopen 100 jaar zijn gebouwd, zijn gebouwd met twee lagen muur, waardoor er een kleine ruimte (een holte) tussen zit. De spouw is er om te voorkomen dat regenwater door de buitenmuur naar de binnenkant van het pand kan dringen. Holtes die niet gevuld zijn laten echter warmte ontsnappen en kunnen verantwoordelijk zijn voor een derde van alle warmte dat uit je huis verloren gaat. Dat betekent niet alleen dat jouw huis niet zo warm is als het zou kunnen zijn, het betekent ook dat je waarschijnlijk veel aan centrale verwarming besteedt. 

Het is een goed idee om spouwmuurisolatie te laten installeren. Spouwmuurisolatie wordt door de buitenmuur van je woning geïnjecteerd in de ruimte tussen het binnen- en buitenblad van metselwerk waaruit spouwmuren bestaan. Muurisolatie fungeert als een deken dat voorkomt dat warmte door de muren ontsnapt en de warmte gelijkmatig door het huis verspreidt. Het kan ook helpen voorkomen dat je huis in de zomer te warm wordt. Ook heeft het geen invloed op het uiterlijk van je huis. Er hangen zo veel voordelen vast aan het installeren van een spouwmuurisolatie, maar je vraagt je nu af wat de kosten hiervan zijn. Je kan spouwmuurisolatie offertes gratis aanvragen, zodat je de verschillende aanbieders kan vergelijken. Op deze manier krijg je een overzicht van de verschillende prijzen en kwaliteiten en neem je de juiste beslissing wanneer je spouwmuurisolatie laat installeren. Als je niet zeker weet of je woning wel geschikt is voor spouwmuurisolatie, vraag dan aan een erkend installateur om je woning te komen bekijken.

Vloerisolatie installeren

Vloerisolatie is een eenvoudige en effectieve manier om je huis warm te houden en je energierekening te verlagen. Het isoleren van een vloer betekent het toevoegen van isolatiemateriaal onder de vloerplanken, waardoor er minder warmte via de vloer naar de grond ontsnapt. Via deze weg gaat ongeveer 15% van de warmte uit een huis verloren. Vloerisolatie werkt alsook om te voorkomen dat tocht door de vloerplaten naar boven komt. Daarnaast moet je overwegen om de kieren tussen de plinten en de vloer te isoleren, wat ook helpt bij het verminderen van tocht. Vloerisolatie wordt meestal toegepast bij het leggen van een nieuwe vloer, maar de meeste vloeren kunnen achteraf worden voorzien van isolatiemateriaal, wat een grote besparing oplevert op je totale verwarmingsfactuur. Afhankelijk van hoe zelfverzekerd je bent met DIY (doe-het-zelf), is het mogelijk om zelf vloerisolatie aan te brengen.

Kozijnen installeren

Kozijnen kunnen helpen om je ecologische voetafdruk en je energierekening te verkleinen. Als het gaat om het kiezen van kozijnen voor je huis, heb je een aantal opties om te overwegen. De verschillende soorten materiaal waaruit raamkozijnen kunnen worden gemaakt zijn hout, metaal en PVC, maar hoe kan je daartussen beslissen?

Houten kozijnen

Houten kozijnen zijn een populaire keuze voor diegenen die willen investeren in het uiterlijk van hun huis. Ze bieden veel meer dan aluminium of PVC-kozijnen, omdat hout geweldig is als warmte-isolatie, veel flexibiliteit biedt en een verflaag kan krijgen die past bij de kleurstelling van je huis. Houten kozijnen zijn meestal duurder, maar ze voegen meer waarde toe aan de woning waar ze op staan en gaan langer mee dan andere kozijnen.

Aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen zijn sterk en slanker dan hout. Het is zeer duurzaam, maar vereist wel een poedercoating in een bepaalde kleur. Eenmaal gecoat is het geweldig tegen roest en verkleuring. Aluminium is milieuvriendelijker dan andere frames, maar is een zwakkere geleider en dus geen geweldige isolator.

PVC kozijnen

PVC-kozijnen zijn een geweldige optie als je op zoek bent naar nieuwe dubbele of driedubbele beglazing om je huis te helpen isoleren. Voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een goedkoop kozijn materiaal, zal je niet beter krijgen dan PVC. Ondanks de lage kosten krijg je toch duurzame en veilige ramen die je huis goed isoleren. Een ander voordeel is dat ze niet veel onderhoud en geen speciale behandeling nodig hebben. Eenvoudig schoonmaken zal af en toe genoeg zijn om ze mooi en schoon te houden.

Het kiezen van het juiste materiaal voor je kozijnen hangt in werkelijkheid heel erg af van je prioriteiten. Als je de kosten laag wilt houden, dan zijn aluminium ramen de beste keuze. Of, als je prioriteit is hoe de kozijnen eruit zien als ze op hun plaats zitten, dan zijn houten kozijnen altijd de beste keuze voor je. Er zijn voor- en nadelen aan de drie keuzes, dus laat je belangrijkste prioriteit je leidraad zijn. Weet je nog altijd niet zeker welk kozijn voor jou geschikt is? Vraag dan gratis een offerte voor kozijnen aan, die je zal helpen bij het voltooien van je keuze.