Hoe kan ik de akoestiek verbeteren?

Bijzonder hinderlijk is een galm of anders een slechte akoestiek in een ruimte. Gelukkig is er veel tegen te doen. Een oplossing zou kunnen zijn, terug in de tijd. De harde vloerbedekking vervangen voor tapijt, voor de ramen net zoals vroeger vitrage en overgordijnen, en de galm is weg. Gelukkig zijn er modernere oplossingen dan overgaan op zo’n oubollig interieur. Lees in deze tekst; hoe kan ik de akoestiek verbeteren?

Er zijn goede innovaties

Er zijn oplossingen. Als een ruimte een lelijke akoestiek heeft, dan kun je heel eenvoudig de gebaande paden volgen. Een voorbeeld van de gebaande paden zijn kantoortuinen. Aldaar zijn de meest knappe innovaties en die zijn online te bekijken. Kantoortuinen hebben toeleveranciers en als je die producten bekijkt dan vraag je jezelf af: hoe hebben ze dit uit kunnen vinden? Een kantoortuin is immers een grote hal waarvan je eerst denkt, daar is niets van te maken. Het tegenovergestelde is waar. Ingenieurs hebben vindingen gedaan met plafondtegels en scheidingswanden waardoor het onmogelijke mogelijk werd. Het is onvoorstelbaar; als de ruimte leeg zou zijn zal daar een echo zijn. Maar door de innovaties is het nu mogelijk dat mensen in een kantoortuin overleggen, en dat verderop iemand een telefoongesprek zit te voeren, en dat die twee partijen elkaar niet hinderen. Het antwoord op de vraag, hoe kan ik de akoestiek in een ruimte verbeteren kan zijn met kijken hoe het in kantoortuinen opgelost is.

Eén ding of alles een beetje?

Als je antwoorden zoekt op de vraag, hoe kan ik de akoestiek in een ruimte verbeteren, en je gaat het in kantoortuinen zoeken dan zijn de oplossingen rondom. Een akoestiek verbeteren gaat dus heel goed door van alles een beetje te doen. Nu zijn er bepaalde oplossingen die wonderen doen. In veel gebouwen is het plafond vergeten. De vloer is mooi, de wanden zijn prachtig gedecoreerd, maar het plafond is niks. Terwijl daar juist sfeer mee te scheppen is. Kijk maar in oude huizen met een balkenplafond. Een oplossing kan zijn het plafond aanpakken. Hiervoor zijn verschillende oplossingen, maar allen doen wonderen met de akoestiek. Een bijkomstigheid is dat het extra sfeer schept, dat het leuk te maken is met inbouwspotjes, maar ook dat je met een koof verspringingen in het plafond kan realiseren. Als je daarna nog zit, hoe kan de akoestiek in een ruimte verbeteren ondanks het andere plafond, dan kun je altijd nog kleine aanpassingen toevoegen die je in kantoortuinen aantreft.