Wanneer je gaat bouwen, verbouwen, renoveren of opruimen komt er allemaal afval vrij. Of het nu gaat om het slopen van een tussenmuurtje, het opruimen van de zolder of het winterklaar maken van de tuin. Maar wat moet ik met alle afval? Een 6m3 afvalbak is ideaal voor particulier gebruik. Hier past voldoende afval in, en je kunt ‘m huren voor alle veel voorkomende afvalstromen zoals puin, groen en gips.
Groente-, Fruit- en Tuinafval
Bij jou thuis wordt de groene container opgehaald. Hierin zit GFT-afval. Oftewel Groente-, Fruit- en Tuinafval. Nee, van ingezamelde fruit- en groenteresten worden geen nieuwe appels en bloemkolen gemaakt. Waarom zou je dan GFT scheiden? Trouwens, wist je dat ze vroeger ook al deden? Toen kwam de schillenman langs met paard en wagen om aardappel- en fruitschillen op te halen. Dat werd bijvoorbeeld gebruikt als voer voor dieren. Of er werd compost van gemaakt, dat gebruikt werd (en nog steeds wordt!) door tuinders om de aarde vruchtbaarder te maken. Zodat bloemen, bomen en planten in de tuinen beter gingen groeien.
Biogas
Wat doen we tegenwoordig met GFT-afval? Iets nog meer bijzonders dan vroeger. Er zijn speciale fabrieken (vergistingsinstallaties) waar ze van GFT-afval twee producten maken: compost en biogas (oftewel “groengas”). Waar compost voor gebruikt wordt, weet je al. Maar biogas? Dat wordt gebruikt als brandstof voor auto’s. Het biogas wordt gemengd met aardgas en daar kunnen auto’s op rijden. Knap he? Je weet vast en zeker al dat we niet voor altijd maar olie uit de aarde kunnen halen om benzine voor auto’s en machines te maken. Ook is het slecht voor het milieu. Voor GFT hoeven we niets uit de aarde te halen. Door GFT goed te scheiden, kunnen we de natuurlijke producten gewoon opnieuw gebruiken.
Wat doe je met grof huishoudelijk afval?
Is thuis jullie badkamer wel eens verbouwd? Dan weet je dat er veel puin overblijft; tegels, wastafel en wc-pot, kapotte spiegel en stenen. Dit gooi je natuurlijk niet in de groene bak of in de grijze container. Maar waar moet dit grof huishoudelijk afval dan naar toe?
Naar de milieustraat
Simpel: naar de milieustraat. Vaak zie je dat mensen het grof afval met een aanhangwagentje wegbrengen naar de milieustraat. Misschien ben je wel eens mee geweest. Dan heb je vast gezien dat daar het grof afval gescheiden moet worden. Hout bij hout, glas bij glas, stenen bij stenen. Je begrijpt het al: zo krijgen we gescheiden afvalstromen, die weer opnieuw gebruikt kunnen worden. Op de website Afvalcontaineraanhuis.nl vind je informatie over afval verwerken in Apeldoorn, Utrecht, en veel andere regio’s.