Een vloercoating aanbrengen: hoe werkt dit?

Een vloercoating is een goedkoop alternatief voor de gietvloer. Zelf een vloercoating aanbrengen is niet moeilijk: lees hier hoe het moet.

De gietvloer is nog steeds heel erg hip. Niet alleen in woonhuizen, maar ook in garages, werkplaatsen en bedrijfspanden zien we de naadloze vloer steeds vaker voorbij komen. Wist je dat er verschillende soorten gietvloeren zijn met diverse karaktereigenschappen? Een vloercoating is bijvoorbeeld een stuk voordeliger, maar zorgt wel voor hetzelfde effect. Deze coating kun je over een bestaande vloer gieten en het leuke is: je kunt het helemaal zelf aanbrengen!

Wat is een vloercoating?

Zoals we al zeiden is een vloercoating het goedkope broertje van de gietvloer. De coating bestaat uit een naadloze kunstharslaag op basis van epoxy en kan eenvoudig over een bestaande vloer worden aangebracht. Deze vloer is zeer geschikt voor in garages of werkplaatsen, omdat het materiaal erg hard is en wel tegen een stootje kan. Daarnaast is het bestand tegen chemicali├źn, vocht, vuil en stof. Bovendien kun je de bestaande vloer een hele nieuwe look geven met een vloercoating. 

Nu vraag je je misschien af: wat is het verschil met een gietvloer? Een coating is dunner dan een gietvloer, maar biedt dezelfde praktische voordelen. Het is echter iets minder duurzaam en daarom betaal je ook een minder hoge prijs.

Verschillende soorten coatings

Misschien wist je al dat er verschillende soorten gietvloeren zijn, maar er zijn ook verschillende soorten coatings. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren, maar ook in diverse uitvoeringen. Kies bijvoorbeeld voor een matte coating als dit beter bij het interieur of de omgeving past. Wil je je garage of magazijn veiliger maken? Dan is een antislip vloercoating misschien iets voor jou. Deze coating bevat zandkorrels en zorgt voor extra grip en veiligheid. Ziet de bestaande vloer er nog mooi uit? Dan kun je wellicht een transparante vloercoating aanbrengen.

Vloercoating zelf aanbrengen

Ben jij een beetje handig? Dan is het mogelijk om de vloercoating zelf aan te brengen in huis, een garage of werkplaats. Het is belangrijk dat je van tevoren weet hoe je te werk moet gaan en de juiste gereedschappen in huis hebt. Vervolgens volg je dit stappenplan:

  1. Maak de bestaande vloer goed schoon. De vloer moet ontvet, gereinigd en geschuurd worden voordat de coating kan worden aangebracht.
  2. Controleer de ondergrond vervolgens op beschadigingen en maak deze eventueel in orde.
  3. Breng een coating primer aan, zodat de vloer straks goed gaat hechten.
  4. Breng nu de coating aan en laat deze een lange tijd drogen (de droogtijd is afhankelijk van de soort coating).