Checklist voor een veilige woning

Jouw thuis hoort een plek te zijn waar jij je veilig voelt. Maar in sommige gevallen gaat het goed mis en voelen mensen zich niet meer veilig in een woning. We hebben het dan niet alleen over inbraak, maar ook over situaties waarin brand kan ontstaan met een dodelijke afloop. Daarom is het belangrijk om elke ruimte in jouw woning te controleren op mogelijke gevaren. We hebben een checklist opgesteld met de meest belangrijke punten waar je op moet letten voor een veilige woning.

Elektriciteit

Kortsluiting is een veel voorkomende oorzaak van een brand in een woning. In veel oude woningen zie je nog stopcontacten die niet geaard zijn. Wanneer een huis niet geaard is, is de kans op brand zeer groot, omdat het elektrische apparatuur in jouw woning onder een te hoge spanning kan komen te staan. Ook voor je eigen veiligheid is het belangrijk dat jouw woning geaard is, zodat je zelf niet in contact kan komen met elektriciteit. Laat daarom een aardpen slaan, het liefst door een erkende vakman. De aardpen zorgt namelijk voor de aarding van het huis. “Overtollige” spanning wordt dan via de aarding en de aardpen in de grond gevoerd.

Veilige badkamer

Ook in de badkamer kunnen ongelukken gebeuren. De vloer in de badkamer kan erg glad worden door de combinatie van water en zeep. Sommige woningen hebben geen aparte douche, maar douchen in de badkuip. Je kunt er dan voor kiezen om een antislipmat in de badkuip te leggen, zodat je niet kunt uitglijden. Ook is het mogelijk om een speciale coating op de tegels van de vloer aan te brengen die zorgen voor een antisliplaag.

Veilige keuken

Ook in de keuken zit een ongeluk in een klein hoekje. Zorg er daarom voor dat alle scherpe dingen zoals messen veilig in een la zijn opgeborgen waar kinderen niet bij kunnen. Ook is het belangrijk dat je alleen maar geaarde stopcontacten gebruikt, zodat de kans op oververhitting of kortsluiting een stuk kleiner is. Bovendien is het belangrijk dat je theedoeken, handdoeken en pannenlappen uit de buurt van het gasfornuis houdt, zodat deze niet in brand kunnen vliegen.

Succes!

We hopen dat je iets hebt gehad aan onze tips hoe jij zorgt voor een veilige woning. Heb je zelf nog een tip? Laat het onze redactie weten.