Alles wat je moet weten over zonnepanelen

Je energiefactuur blijft de laatste tijd maar stijgen. De afgelopen jaren zijn zonnepanelen steeds meer op de voorgrond gekomen. Zonnepanelen kopen is een hele investering, maar op lange termijn haal je deze investering er zeker uit. Om zoveel mogelijk te besparen, wordt er aangeraden om ook een thuisbatterij aan te kopen. De combinatie van zonnepanelen en een thuisbatterij zorgt ervoor dat je volledig onafhankelijk bent voor je energie. Een doorsnee gezin bespaart hierdoor honderden euro’s per jaar.

Hoe werken zonnepanelen?

Het concept van zonnepanelen is redelijk eenvoudig. Ze zetten, kort samengevat, zonlicht om in elektriciteit. Hoe meer zonnepanelen je hebt, hoe meer zonnestralen worden omgevormd tot elektriciteit. Voor deze omzetting heb je ook natuurlijk ook een omvormer nodig. Hoeveel zonnepanelen je het beste aankoopt, hangt af van de grootte van je dak en ook van je energieverbruik. Je kan heel eenvoudig een offerte aanvragen waarbij op basis van alle informatie die je doorgeeft, wordt berekend hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.

Een ander groot voordeel van zonnepanelen is dat het ook een grote meerwaarde geeft aan je huis wanneer je het wil verkopen. Daarnaast zijn zonnepanelen goed voor het milieu. Er komen namelijk geen milieuvervuilende stoffen vrij bij de productie van deze elektriciteit.

Waarom een thuisbatterij kopen?

Zonnepanelen kopen heeft verschillende voordelen, maar zonder een thuisbatterij hebben zonnepanelen ook een groot nadeel. Het grootste deel van de elektriciteit die wordt omgevormd, wordt overdag omgevormd. De meeste mensen werken echter overdag waardoor niet alle elektriciteit die wordt geproduceerd, ook effectief wordt gebruikt.

Het teveel aan elektriciteit dat niet wordt gebruikt, wordt teruggegeven aan het netwerk. Je bent op dat moment zelf een energieleverancier. Je krijgt hiervoor een vergoeding, maar het is niet ideaal dat je zoveel investeert in zonnepanelen en er dan geen optimaal gebruik van maakt. Wanneer je zonnepanelen aankoopt, wordt vaak ook aangeraden om een thuisbatterij bij te kopen.

Een thuisbatterij zorgt ervoor dat de elektriciteit die niet meteen wordt opgebruikt, wordt opgeslagen in een batterij. Deze opgeslagen elektriciteit kan dan gebruikt worden in periodes waarin er weinig tot geen zonlicht is, zoals ‘s avonds en ’s nachts.

Belangrijk om te weten is dat een thuisbatterij niet voor alle huishoudens een voordeel is. Een thuisbatterij wordt voornamelijk aangeraden wanneer je tien of meerdere zonnepanelen hebt. Hoe minder zonnepanelen je hebt, hoe minder elektriciteit wordt geproduceerd en hoe minder er wordt teruggegeven aan het net. Daarnaast is een thuisbatterij voornamelijk interessant voor mensen die het meeste energie in de avond verbruiken.