Aan de slag met een nieuwe vloer in huis

De vloer in huis heeft een grote impact op de uitstraling van de verschillende ruimtes. Het maakt dat het best lastig kan zijn, om een keuze te maken uit de diverse soorten vloeren. Kies je voor een rechte PVC vloer, of ga je voor een visgraat vloer van hout? Wellicht krijgt een gietvloer de voorkeur. In dit artikel vind je de verschillende mogelijkheden op een rij. Naar welk type vloer kijk jij momenteel?

Verschillende soorten vloeren

Bij de keuze voor PVC, hout of laminaat, kun je in de basis kiezen uit drie soorten vloeren: een rechte vloer, een visgraat vloer en een vloer met Hongaarse punt. Dit laatste type vloer lijkt sterk op een visgraat vloer. Het verschil zit in het feit, dat de planken bij een visgraat vloer verspringen, terwijl deze bij een Hongaarse punt in een rechte lijn tegen elkaar aan worden gelegd. Daarbij is het belangrijk om te kijken naar de manier waarop je de vloer legt: in de lengte of in de breedte. Leg je de vloer in de lengte, dan zal een ruimte doorgaans dieper ogen. Een vloer die in de breedte gelegd is, laat de ruimte breder ogen.

Materialen waaruit je kunt kiezen

Niet alleen zit er een verschil in de manier waarop de vloer gelegd wordt. Ook heb je de keuze uit een groot aantal materialen. Reeds werden PVC, hout en laminaat al genoemd. Het is onder meer afhankelijk van de aanwezigheid van vloerverwarming, welke van deze materialen het meest geschikt is. Ook je budget speelt mee, daar PVC duurder is dan bijvoorbeeld laminaat. De kwaliteit van PVC is echter ook beter. Naast deze drie materialen zou je ook kunnen kiezen voor een vloer van vinyl of tapijt. Tegenwoordig wordt tapijt steeds minder gebruikt voor vloeren.

Gietvloer geeft een strakke look aan ruimtes

Waar het tapijt steeds minder gekozen wordt, is de gietvloer sterk in opkomst. Een gietvloer geeft ruimtes een hele strakke look. Daarbij kan het ruimtes een industrieel tintje geven. Zeker in combinatie met stoere, metalen accessoires. Houd er rekening mee, dat een gietvloer een ruimte ook kil kan maken. Vaak wordt er om deze reden voor gekozen om de gietvloer bijvoorbeeld alleen in de keuken te gebruiken. Men combineert de gietvloer hierbij met een vloer van PVC, laminaat of hout. Dergelijke vloeren hebben een veel warmere uitstraling.