zonnepanelen

5 tips bij het kopen van zonnepanelen

Ben jij voornemens om zonnepanelen te gaan aanschaffen? Dan is de keuze natuurlijk enorm. Het is dan dus wel van belang dat je weet wat je nodig hebt, zodat je niet achteraf voor een vervelende verrassing komt te staan. Vooral wanneer je online op zoek gaat naar zonnepanelen, is het goed om voorbereid het internet op te gaan. Speciaal daarom hebben wij een aantal tips voor je, die je kunnen helpen bij vinden van de juiste panelen. Het is daarom dus ook belangrijk dat je deze tips goed volgt, zodat je uiteindelijk de juiste panelen weet aan te schaffen en je flink kunt besparen op je maandelijkse energierekening. Doe er je voordeel mee dus!

1. Verschillende soorten panelen

Wil jij zonnepanelen kopen? Dan is de eerste keuze die je dient te maken, een keuze uit 3 verschillende soorten panelen. Zo kun je kiezen voor monokristallijn, amorf of polykristallijn. Kijkend naar de prijs, dan zijn de panelen gemaakt van polykristallijn het duurt. Echter is het rendement van deze panelen wel een flink stuk hoger. Deze panelen worden daarom dus ook vooral ingezet bij huizen waar de ruimte om panelen te plaatsen wat kleiner is.

2. Licht je energiemaatschappij in

Het laten plaatsen van zonnepanelen doe je natuurlijk om te kunnen besparen op je energierekening. Je doet er daarom dus ook verstandig aan om dit tijdig bij je energiemaatschappij te melden. Zo kunnen ze alvast je termijnbedrag aanpassen en kun je gebruikmaken van het feit dat je energie kunt terugleveren, waarvoor je betaald krijgt.

3. Bekijk de mogelijkheden tot subsidies

Wanneer je zonnepanelen wilt laten plaatsen, dan zijn er allerlei verschillende subsidies waar je aanspraak op kunt maken. Toch kan het per gemeente verschillen of er bepaalde subsidies wel of niet beschikbaar zijn. Het kan dus heel goed zijn dat je recht hebt op een extra subsidie, waardoor de uiteindelijke aanschaf nog lager uitvalt, dan wat je vooraf eigenlijk had begroot.

4. Garantie 

Je wilt er liever niet aan denken, maar het kan gebeuren dat er na enkele jaren één of meerdere panelen stuk gaan. Het is dan wel zo fijn dat je aanspraak kunt maken op de garantie. Het is verstandig om ervoor te zorgen dat je kiest voor een partij die je minimaal voorziet van 10 jaar garantie op de zonnepanelen. Dit heeft ermee te maken dat de gemiddelde terugverdientijd zo tussen de 7 en 9 jaar ligt, waardoor je weinig tot geen risico loopt. Gaan ze na 11 jaar kapot, dan heb je ze allang volledig terugverdiend.

5. De terugverdientijd van de panelen

De uiteindelijke keuze voor het laten plaatsen van zonnepanelen, is toch voornamelijk om te kunnen besparen op je energierekening. Het is daarom dus wel zo fijn te weten hoe lang het duurt voordat jij je investering terug hebt verdiend. Op het moment dat dit namelijk zover is, kun je praktisch gratis gebruik maken van stroom, omdat de levensduur van je panelen langer is, dan de terugverdientijd van de investering.