zonnepanelen voordelen

Zonnepanelen: Voordelen en nadelen op een rijtje!

Het gebruik van zonnepanelen om je eigen zonne-energie op te wekken, wordt steeds populairder. Er zit dan ook een hele hoop voordelen aan. Toch zijn er ook minpunten aan het gebruik van zonnepanelen. In dit artikel lees je alles over voor- en nadelen van zonnepanelen.

Voordelen van zonnepanelen

Je bespaart geld

De voornaamste reden waarom mensen zonnepanelen aanschaffen, is omdat ze er veel geld mee besparen. In eerste instantie ervaar je vooral de voordelen van een lagere energierekening, aangezien je dankzij zonne-energie je eigen energie opwekt. Later, zodra je de investering hebt terugverdiend, zullen de zonnepanelen je ook geld opleveren. En wek je meer zonne-energie op dan je verbruikt? Dan kun je hier een toeslag voor krijgen. Ook zorgen zonnepanelen voor een lager energielabel, wat de waarde van je woning doet stijgen. Tevens profiteer je op dit moment ook van een BTW teruggave bij aanschaf van zonnepanelen.

Het is goed voor het milieu

Buiten het feit dat zonnepanelen erg goed zijn voor je eigen portemonnee, draag je ook nog eens op een positieve manier bij aan het milieu. Dankzij de zonnepanelen wek je elke dag weer groene stroom op, en je hoeft er niet eens iets voor te doen. Zodra er daglicht is – de zon hoeft niet eens te schijnen – doen de zonnepanelen hun werk.

Overtuigd van zonnepanelen? Vraag bij Zonduurzaam naar de prijzen en mogelijkheden om panelen bij jou op het dak te laten installeren.

Nadelen van zonnepanelen

De installatie is duur

Natuurlijk zitten er ook enkele nadelen verbonden aan zonnepanelen. De aanschaf ervan is namelijk erg duur, net als de installatie. Het voordeel is wel dat je de zonnepanelen altijd vanzelf weer terugverdient, maar dit kan wel 6 tot 8 jaar duren. Tot die tijd profiteer je gelukkig al van een lage energierekening. Tevens gaan de zonnepanelen wel 25 jaar mee en kun je dus bijna 20 jaar genieten van alle financiële voordelen ervan. 

Je moet de meterkast aanpassen

Als je drie of meer zonnepanelen op je dak hebt liggen, moet je meterkast aangepast worden. De omvormer van de zonnepanelen wordt vaak in dezelfde ruimte als de Cv-ketel geplaatst worden. Zorg er daarom voor dat je genoeg ruimte in je woning hebt. Je hoeft het aanpassen van de meterkast niet zelf te doen; de installateur regelt dit voor jou. Bovendien hoeft dit slechts één keer te gebeuren.