Tips voor je volgende verbouwklus

Ben je toe aan je volgende verbouwklus en weet je nog niet alles wat er te weten valt, dan kan je het hier vinden alles wat je nodig hebt en moet weten over coax en vobst is hier te vinden.

Wat heb je nodig?

Er zijn een heleboel spullen die handig zouden zijn voor het aansluiten van VOBst kabel zoals een striptang zodat je de pvc buitenlaag van de kabel kan strippen. Ook moet je zeker aansluitblokjes voor een veilige verbinding en adereindhulzen voor het aan het einde van een draad aanschaffen.

Voor het aansluiten van coaxkabel heb je natuurlijk compleet ander spullen nodig al is het nog steeds handig om als eerste een striptang aan te schaffen aangezien ook de coax kabel een pvc buitenkant heeft. Het wordt ook wel een krimptang genoemd. Ook heb je een coax verbindstuk nodig voor het geval dat je twee delen coax kabel aan elkaar wilt zetten. Daarnaast heb je een mannelijke coax aansluitstuk nodig en ook een vrouwelijk coax aansluitstuk. Als je alleen van je muuraansluiting naar tv of mediabox wilt zult u alleen 2 mannelijke aansluitstukken nodig hebben.

Wat is een coax kabel en welke soorten zijn er?

Coax kabel is kort voor coaxiale kabel. Het is een kabel die aan beide kanten hetzelfde is daarom noemen ze het ook wel concentrisch. de kabel heeft een koperen as daarom omheen een aluminium laag en dan aan de buitenkant een mantel weer van koper. Heel af en toe kom je een kern of as tegen met zilver er in. De kern geeft het signaal door en de laag daaromheen isoleert het signaal zodat je geen storing krijgt. Coax kabels zijn er zodat je onder andere tv kunt kijken maar ook worden ze gebruikt voor camera’s (BNC kabel) voor antennes zijn er sma kabels. en je kunt zelfs je internet over een standaard coax kabel laten lopen. Dit internet kan tot snelheden van 1G halen.

Wat is VOBst kabel en welke soorten zijn er?

Vobst is een variant van de vob draad hierin is het verschil dat de vobst losse draden zijn.

En VOBst is veel soepeler en buigzamer dan een VOB draad. De kleuren hebben natuurlijk ook een betekenis dit zal ik u uitleggen elke kleur draad heeft namelijk een vaste functie voor veiligheidsredenen want ook al zijn de draden misschien aan de binnenkant hetzelfde doen ze weldegelijk iets anders. De blauwe draad is de nulleider ook wel bekend als de nul draad, voor de fasedraad wordt een bruine of rode draad gebruikt en voor een fasedraad tussen een lichtschakelaar word een zwart wit of grijze draad gebruikt. De aarde draad is geel met groen. voor 1970 waren de kleuren anders maar als dit voor u het geval is is het verstandig om de draden te vervangen.