Hoe gebruik je een stansmachine?

Het is gemakkelijk om thuis een stansmachine te gebruiken, zeker met de volgende tips. Laten we echter eerst definiëren wat het is. We kunnen eenvoudig zeggen dat het een scheidingstechniek is, voornamelijk gebruikt om gaten te verwerken in platte materialen zoals papier, plastic folie of plaatmetaal. Meestal bestaat de apparatuur uit twee gereedschapsonderdelen: een steun voor de ponsen en een voor de matrijzen. Terwijl de ponsen de matrijzen binnengaan, wordt het materiaal in de gewenste vorm of in een gat gesneden. Er zijn veel toepassingen van stansmachines. Het kan onder andere gebruikt worden om ronde- of profielgaten te verwerken tot vlak materiaal. Je kunt het gebruiken op dunnere metalen of plastic films en papier, maar ook op dikkere materialen, zoals verpakkingsmaterialen, samenstellingen, leer en metalen platen die worden gebruikt in de verpakkings-, voedsel-, hygiënische, medische en farmaceutische industrie.

Stap 1

Er zijn enkele eenvoudige stappen die je kunt gebruiken om je stansdoel te bereiken. De eerste stap is het identificeren van het type stansmachine dat je gebruikt en waarvoor je pons en matrijs kunt selecteren. Je zult de juiste maat pons en bijbehorende matrijs moeten kiezen die je nodig hebt om de stansopdracht te voltooien.

Stap 2

Vervolgens moet je weten hoe je met de stansmachine moet omgaan en de pons van de juiste maat in de kaken van de stansmachine steken. Onthoud: sommige stoten worden gewoon in de kaken gestoken terwijl andere erin worden geschroefd.

Stap 3

De derde stap is het plaatsen van de matrijs in de tegenoverliggende kaak. Stel vervolgens de dieptemeter in. Je moet rekening houden met de diepte van de meter voordat je deze inbrengt. Om dit te doen, moet je de stelschroef losdraaien, de meter afstellen en vervolgens de stelschroef vastdraaien.

Stap 4

De vierde stap is om materiaal in te voegen. Dit kan papier, een metaalplaat of een ander voorwerp zijn dat je moet ponsen. Zorg ervoor dat het tussen de kaken van je stansmachine past. De rand van het materiaal moet tegen de dieptemeter liggen.

Stap 5

Vervolgens kun je in de handgrepen knijpen. Dit is van toepassing op handmatige stansmachines. Bij een elektrisch apparaat druk je op de schakelaar om te ponsen. Knijp de handgrepen van de handmatige stansmachine in een enkele, stevige beweging samen, totdat de pons door het plaatmateriaal is geperst. Laat vervolgens de grepen los
Als je de handgrepen loslaat, moet er een laag afvalmateriaal uit de matrijsholte vallen.

Stap 6

Verwijder ten slotte materiaal tussen de kaken van de stansmachine en controleer het gat. Nadat je het materiaal van de ponskaken hebt verwijderd, controleer je of het gat netjes en opgeruimd en in de juiste positie is. Je zult ervoor moeten zorgen dat het de juiste meting is voor een perfect eindresultaat. Je kunt hetzelfde proces herhalen, totdat je alle vereiste gaten in het materiaal hebt geponst. Onthoud dat er verschillende technieken en technologieën zijn als het gaat om het gebruik van een stansmachine.

Bron: bouwbedrijf-zuidholland.nl