Elektriciens Heerhugowaard: wat doen ze zoal?

Je hebt het nodig om s ’avonds rond te lopen in huis, bij het opladen van je mobiel en zelfs bij het gebruik van internet kan je niet zonder, namelijk elektriciteit. Het is niet meer weg te denken uit ons leven en pas wanneer zich er een stroomstoring voordoet merken we hoe afhankelijk we zijn van dit unieke verschijnsel. Als er zich dan een stroomstoring voordoet dan wordt dit zeer snel opgelost zonder dat we dit merken. Achter deze snelle service staan elektriciens die 24-uur klaar staan om de problemen in de buurt op te lossen. Het takenpakket van een elektricien Heerhugowaard is zeer gevarieerd. De omschrijving van het beroep luidt dan ook, monteur van elektrische installaties, ofwel elektromonteur.

Aanleggen van elektriciteit

Allereerst zijn elektriciens verantwoordelijk voor het aanleggen van het elektrische netwerk. Dit kan gaan om de elektriciteit in een pas gebouwd huis maar denk hierbij ook aan het netwerk in straten en publieke gebouwen. Ze zijn dus verantwoordelijk voor de gehele elektrische infrastructuur. Naast het aanleggen van nieuwe onderdelen van het netwerk wordt er ook veel gewerkt aan het onderhoud van bestaande elektriciteitskabels. Veel kabels in oude huizen zijn toe aan vervanging en kunnen zorgen voor gevaar. Deze kabels worden dan vervangen door elektriciens.

Onderhoud van apparaten

Als elektricien moet je zeer zorgvuldig te werk gaan aangezien je werkt met stroom. Je kan zowel werken als zelfstandige of binnen een bedrijf. Naast het aanleggen van het elektranetwerk zijn elektriciens beschikbaar voor het onderhouden van de elektriciteit binnenshuis. Zo bestaat de service uit het vernieuwen van de groepenkast, het aansluiten van nieuwe stoppenkasten en schakelaars en natuurlijk het aansluiten van de verlichting. De meeste elektricien bedrijven hebben ook vaak een 24-uurs service voor spoedgevallen zoals een stroomstoring veroorzaakt een kortsluiting. Naast het aansluiten en vervangen van nieuwe en oude kabels is een van de dagelijkse bezigheden van elektriciens ook het controleren van het netwerk. Er kan zich wellicht nog geen probleem voordoen maar het is wettelijk verplicht om installaties in elektra te laten controleren. 

Opleiding tot elektricien

Om als elektricien aan de slag te kunnen heb je meerdere opties. Allereerst moet je natuurlijk een technische opleiding hebben gevolgd, dit kan bijvoorbeeld door op het VMBO voor techniek te kiezen. Vervolgens kan je in het MBO Kiezen voor elektrotechnische installaties of kan je doorstromen naar de HBO-opleiding elektrotechniek. Zelfs als je al als elektricien werkt zijn er verschillende modules en cursussen die je kunt volgen om jezelf meer te specialiseren.