Bij een nieuw-, aan- of verbouwproject kun je er bijna niet aan ontkomen: afval wat in de afvoer terechtkomt. Denk aan bouwgruis, tegellijm van het aanbrengen van nieuwe tegels, enzovoorts. Ook buiten bouwwerkzaamheden om kan de afvoer verstopt raken. Op welke manier kun je een verstopping verhelpen? Is het verstandig om direct een ontstoppingsdienst in te schakelen voor hulp? Dit artikel vertelt je er meer over.
Zelf voor een oplossing zorgen bij verstoppingen
Een riool ontstoppen in Amsterdam, Rotterdam of bijvoorbeeld Den Haag is het makkelijkst, wanneer je hier een ontstoppingsdienst voor benadert. In deze grote steden staat de loodgieter vaak al binnen een half uur op de stoep. Het inschakelen van zo’n ontstoppingsdienst is echter niet per definitie noodzakelijk. Vaak kun je zelf een goede eerste stap zetten. Maak gebruik van een klassieke plopper, of zet een hulpmiddel als keukensoda in. Met een plopper zorg je afwisselend voor onder- en bovendruk. Op deze wijze trek je het restafval in de afvoerleiding los. Spoel de afvoer vervolgens door met heet water.
Ontstoppingsdienst is ook in de avond bereikbaar
Wanneer je de tijd niet hebt om de verstopping in de afvoer zelf te verhelpen, of wanneer reeds genoemde hulpmiddelen niet afdoende zijn, kan de hulp van een ontstoppingsdienst wenselijk zijn. Ontstoppingsdiensten zijn tegenwoordig veelal 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar voor hulp bij verstoppingen in de afvoer. Wel zo prettig, wanneer de verstopte afvoer in huis voor een vervelende stank zorgt. De ontstoppingsdiensten beschikken over professionele apparatuur, waarmee een verstopping over het algemeen snel verholpen is. Vaak wordt de afvoer onder hoge druk doorgespoten, of maakt men gebruik van een haakje om proppen afval uit de afvoer te trekken.
Verstopping in de afvoer voorkomen
Er zijn verschillende manieren om de kans op een verstopping in de afvoer te verkleinen. Maak bijvoorbeeld gebruik van een klein zeefje in de gootsteen. Een zeefje vangt onder meer etensresten op bij het afspoelen van de borden. Voorzie daarnaast het putje bij de douche van een filter. Het filter voorkomt dat zeepresten en haren in de afvoer terechtkomen. Belangrijk is hierbij wel, dat het filter zeker eens per week leeg wordt gehaald. De kans bestaat dat haren na verloop van tijd door het filter heen komen. Ook het preventief doorspuiten van de afvoerleiding kan een goede optie zijn om verstoppingen tegen te gaan. Het is haast niet te voorkomen, dat er restafval richting de afvoer stroomt.