Tuin aanleggen

Wanneer je een nieuw huis hebt gekocht en klaar bent met de verbouwing is het tijd om aan de slag te gaan met de tuin. In dit artikel lees je wat daar allemaal bij komt kijken.

Soort tuin bepalen

Voordat je kunt beginnen met het aanleggen van je tuin zul je eerst moeten bepalen wat voor soort tuin je eigenlijk wilt hebben. Er is van alles mogelijk, van een landelijke of klassieke tuin tot een strakke en moderne tuin. Er valt dus veel te kiezen, dus het is een goed idee om hier eerst wat tijd aan te besteden. Bekijk op internet foto’s van tuin ideeën of kijk eens rond in je eigen omgeving. Zo kun je er achter komen wat je wel en niet mooi vindt, en kun je de richting bepalen die je op wilt met je eigen tuin.

Voorbereidende werkzaamheden

Nu je weet wat voor soort tuin je wilt aanleggen is het tijd voor de voorbereidingen. Denk hierbij aan het leeghalen van je tuin en het afvoeren van het afval. Maar ook grondwerkzaamheden zoals het afgraven of ophogen van de tuin, het vlak maken van grond voor bijvoorbeeld bestrating of een gazon of het uitgraven van een vijver.

Tuinaanleg

Als de voorbereidingen zijn afgerond kan er begonnen worden met de tuinaanleg. Welke werkzaamheden hier precies nodig zijn is natuurlijk geheel afhankelijk van het soort tuin dat je gaat aanleggen. Maar enkele voorbeelden van veelvoorkomende zaken die in deze fase worden uitgevoerd zijn:

  • Beplanting aanbrengen
  • Bestrating en sierbestrating leggen zoals een terras of oprit
  • Erfafscheiding plaatsen zoals een schutting, haag of heg
  • Gazon aanleggen met graszoden of door gras te zaaien
  • Kunstgras leggen
  • Plaatsen van bouwkundige elementen zoals een vlonder, pergola, overkapping, tuinhuis of schuurtje
  • Installeren van buitenverlichting
  • Aanleggen van beregening
  • Maken van een vijver

Inrichten van de tuin

Na de oplevering van de tuin kun je beginnen met het inrichten van je tuin. Denk hierbij aan tuinmeubels zoals een loungeset, ligstoelen en een parasol of accessoires zoals bloempotten en andere decoratie. Hiermee maak je de tuin helemaal af.

Tot slot

Zoals je kunt zien komt er behoorlijk wat kijken bij het aanleggen van een nieuwe tuin. Als je zelf een goede klusser bent kun je dit prima zelf doen, maar ben je niet zo handig of heb je er de tijd niet voor dan kun je ook overwegen om een hovenier in te schakelen. Dit kost wel wat meer, maar dan weet je ook zeker dat het allemaal goed gebeurd. Bovendien kunnen ze je vaak ook van advies voorzien over het onderhouden van je tuin, zodat je nog jarenlang van je nieuwe tuin kunt blijven genieten.