Trap vervangen of opnieuw bekleden

Soms is het tijd om het hele interieur aan te pakken, en daarbij is de trap in huis vaak een belangrijk onderdeel. Wanneer een trap gerenoveerd moet worden zal de huidige trapbekleding eerst verwijderd moeten worden. Het is echter geen eenvoudige opgave dus in de meeste gevallen wordt hierbij een vakman ingeschakeld. We vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn en wat het kost om een trap te vervangen of opnieuw te bekleden.

Mogelijkheden om een trap te renoveren

Als je eraan denkt om de oude trap te vervangen dan is dat meestal omdat deze versleten is of omdat de traptreden kraken bijvoorbeeld. Deze ergernissen kunnen eenvoudig worden opgelost door het vervangen van de trap of door een renovatie uit te voeren. Beide opties zijn mogelijk maar uiteraard zit er een prijsverschil in. Als je kiest voor een compleet nieuwe trap dan kun je maatwerk verwachten, een trap die aan al je wensen voldoet. Maar vind je de bestaande indeling ook al prima en wil je alleen de uitstraling van de trap verbeteren? Dan is een traprenovatie een geschikte oplossing. 

Voordelen van een trap bekleden

Het grote voordeel van een trap bekleden is uiteraard dat het een stuk minder kost dan het vervangen van de complete trap. Bij de meeste trappen kunnen de treden eenvoudig los worden gehaald waardoor deze apart gerenoveerd of opnieuw bekleed kunnen worden. In sommige gevallen is dat niet mogelijk, bij een wenteltrap is het bijvoorbeeld een stukje moeilijker. Maar in de meeste gevallen kan een vakman op het gebied van traprenovatie je uitstekend helpen door de trap opnieuw te bekleden, hierdoor gaat de oude trap er al snel weer als nieuw uitzien.

Schakel een vakman in

Er zijn tegenwoordig in iedere regio wel experts te vinden op het gebied van traprenovatie. We raden aan om altijd meerdere offertes aan te vragen bij bedrijven in de regio zodat je zeker weet dat je een goede prijs krijgt voor de nieuwe trap. Het compleet vervangen van een trap kost gemiddeld meer dan € 5000. Maar als je ervoor kiest om de bestaande trap te renoveren dan ben je in de meeste gevallen slechts een paar duizend euro kwijt. Het is bovendien een weloverwogen investering in je woongenot.