Hoe kom je van kalkaanslag af?

Kalkaanslag is een veelvoorkomend en steeds terugkerend probleem. De witte aanslag op de kranen en je douchekop kan er soms zelfs voor zorgen dat er minder water uit de douchekop komt of de kraan niet makkelijk meer open gaat. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om te zorgen dat deze kalkaanslag verdwijnt. In dit artikel geven je tips. 

Hoe ontstaat kalkaanslag

Kalkaanslag is in feite niets anders dan een chemische reactie tussen verschillende materialen. In water zitten calcium- en magnesium deeltjes die met waterstofcarbonaat in het water reageren waardoor er calciumcarbonaat en magnesiumcarbonaat ontstaan. Deze stoffen vormen samen de witte kalkaanslag die je ziet op je douchekop en op de kranen. 

Kies voor een waterontharder

Kalkaanslag ontstaat door “hard water”. Dit betekent dat er veel kalk in het water zit waardoor er kalkaanslag ontstaat op voorwerpen die in aanraking komen met het water. Hard water kan ook een slechte invloed hebben op de huid. Wil je helemaal af van kalkaanslag? Dan is een waterontharder de oplossing. Een waterontharder is een apparaat dat het water filtert. De filter van een waterontharder is gevuld met harskorrels. Harskorrels kunnen de mineralen magnesium en kalk uit het water filteren waardoor je zacht water krijgt dat je in het hele huis kunt gebruiken. De filter van de waterontharder wordt automatisch gereinigd met zout. Het zout zul je af en toe moeten bijvullen. Met een waterontharder heb je nooit meer last van kalkaanslag.

Hoe kun je kalkaanslag verwijderen?

Kalkaanslag kun je prima verwijderen met natuurazijn. Maak een doek nat met natuurazijn en maak het materiaal waar de kalkaanslag zich op bevindt hiermee schoon. Laat de natuurazijn een tijdje intrekken. Op het moment dat deze is opgedroogd kun je het afspoelen en is de kalkaanslag verdwenen. Kalkaanslag kun je ook verwijderen met een schoonmaakmiddel tegen kalk of met bleek. Bleek is zeer effectief tegen kalkaanslag. Laat het een uurtje intrekken, spoel af en de kalkaanslag is verdwenen.