Een mooie en stralende tuin begint bij een groen en stralend gazon. Een mooi gazon vormt samen met een schutting of wellicht een hek de basis van elke tuin. Als je daar nog wat perkjes met planten en een paar mooie bomen aan toevoegt heb je echt een tuin om van te genieten. Als je een nieuwe tuin gaat aanleggen of een bestaande tuin gaat renoveren zijn er een aantal keuzes te maken. Zo moet je kiezen wat je wilt met het gazon. Ga je voor snel, dan kun je graszoden leggen. Heb je de tijd, dan kun je gras zaaien en rustig laten groeien.
De kosten
Natuurlijk spelen de kosten altijd mee. Je hebt waarschijnlijk een budget vastgesteld voor de tuin. Gras zaaien met graszaad is goedkoper dan graszoden kopen. Bij een klein budget kun je dus beter kiezen voor graszaad. Het valt of staat dan overigens ook met het aantal vierkante meters dat je nodig bent natuurlijk.
Ter vergelijk. Met een kilo graszaad kan je ongeveer zestig vierkante meter gras creƫren en dit kost om en nabij twintig euro. Als je dezelfde oppervlakte wilt maken met graszoden ben je al snel honderdtachtig euro kwijt.
Onkruid
Het nadeel van het goedkopere graszaad is dat tegelijk met het groeien van het gras ook het groeien van het onkruid begint. Dit probleem heb je niet met graszoden. Met graszoden begin je dus onkruidvrij. Maar na verloop van tijd krijg je ook in de zoden wel onkruid.
Voorbereiding
Welke optie je ook kiest, je zult de ondergrond goed moeten voorbereiden. Verstandig is de grond even goed om te werken zodat er een frisse laag ontstaat. Voeg mest toe aan deze ondergrond zodat het gras straks goed kan groeien. Vlak het geheel ook uit. Je wilt natuurlijk geen heuvellandschap als gazon. Voor het leggen van zoden kun je nog een specifieke bemesting gebruiken om de aanhechting te bevorderen.
De zoden kun je makkelijk leggen. Het op maat maken van de zoden aan de zijkanten kun je doen met een mesje.
Het graszaad kun je uit de hand strooien of je kunt een speciaal karretje gebruiken die het gelijkmatig uitstrooit. Na het strooien is het verstandig het graszaad met een roller nog even aan te drukken in de grond.
Nazorg
Heb je gekozen voor graszoden? Geef deze dan zeer veel water vervolgens. Vooral op de eerste dagen na leggen. Bij graszaad kun je een sproeier plaatsen op het stuk grond. Hierbij is de hoeveelheid water wat minder van belang. Zie je geleidelijk aan onkruid ontstaan, probeer dit dan voorzichtig weg te halen zonder het opkomende gras te pletten.
Vervolgens als het gras wat langer is kun je beginnen met maaien. Doe dit niet te snel. Laat het eerst goed groeien. Maai aan het begin wat hoger over het gras.
Blijf ook regelmatig bemesten. Gras heeft periodiek kwalitatieve gazonvoeding nodig. Dit mag wel een aantal keer per jaar.
Resultaat
Uiteindelijk is het resultaat een mooie grasmat. Dit heb je wat eerder met graszoden natuurlijk maar ook met graszaad bereik je datzelfde resultaat.
Zoals hierboven al gemeld heb je met graszaad eerder last van onkruid. Maar dit kun je direct zorgvuldig weghalen als je het in de gaten houd.
Graszaad is zoals gezegd goedkoper als graszoden. Maar heb je er het budget voor dan geeft het leggen van graszoden natuurlijk direct resultaat. Je kunt meteen genieten van een stralend groen gazon. Dus wil je snel zonnen op een groene grasmat, dan kun je beter graszoden leggen. Wil je niet teveel uitgeven, ga dan voor graszaad.