Als je in een streek woont met hard water dan heb je waarschijnlijk regelmatig last van kalkaanslag. Kalkaanslag kan op verschillende manieren voor problemen zorgen. Je kranen gaan minder makkelijk open of er komt minder water uit de douchekop. Teveel kalk in het water kan ook zorgen voor huidproblemen. Met een waterontharder behoort kalkaanslag tot de verleden tijd. In dit artikel bekijken we de voor- en nadelen van een waterontharder.
Geen kalk meer in het water
Het water in Nederland is relatief hard. Dat betekent dat er veel kalk in zit. Het Nederlandse drinkwater wordt veel gewonnen via de grond. Omdat er vroeger een zee lag is de afzetting van schaaldieren in de bodem groot. Dit zorgt voor een grote hoeveelheid kalk in het water. Een waterontharder filtert kalk en magnesium uit het water. Dit gebeurt door middel van harskorrels. Zo’n waterontharder wordt ook wel ionenwisselaar genoemd. De Amysoft waterontharder is hier een voorbeeld van. Na het filteren blijft er water zonder kalk over. Dit kun je gebruiken door het hele huis. De filter wordt daarna gereinigd met zout.
Met een waterontharder moet je regelmatig zout bijvullen
Gebruik je een waterontharder dan zul je af en toe het zout om het filter te reinigen moeten bijvullen. Dit kan een nadeel zijn, maar het weegt niet op tegen de voordelen van een waterontharder. Of dit vaak moet gebeuren hangt af van hoe intensief je het apparaat gebruikt. Het bijvullen van het zout kan een zware taak zijn. Een zak zout weegt namelijk al snel 25 kilo. Een gemiddeld gezin bestaande uit vier mensen verbruikt zo’n 50 tot 100 kilo zout per jaar.
Lichamelijke voordelen
Gebruik je een waterontharder dan zul je zien dat je haar een stuk zachter wordt en glanzender wordt. Je huid zal minder droog aanvoelen na het douchen of baden. Je hebt minder zeep en shampoo nodig. Heb je huidproblemen zoals eczeem? De symptomen hiervan zullen een stuk minder worden.