De vloerverwarmingspomp als sluipverbruiker

Veel woningen zijn tegenwoordig uitgerust met vloerverwarming, al dan niet over meerdere verdiepingen. Een vloerverwarming bestaat uit leidingen waar water doorheen wordt gepompt. Om dit water door de leidingen te pompen wordt er gebruik gemaakt van een vloerverwarmingspomp, beter gezegd: een circulatiepomp. Een dergelijke pomp verbruikt erg veel stroom, helemaal wanneer deze al wat ouder is. Men heeft vaak niet door dat de vloerverwarmingspomp eigenlijk de hele dag draait. Dat zijn 24 uren per dag en dus 8760 uren per jaar (!). Anders gezegd betekent dit dat de pomp ook loopt wanneer er eigenlijk helemaal geen warmtevraag is, dit betekent in feite dat de pomp koud water door de leidingen heen pompt. Hierdoor verliest de vloer ook nog eens sneller zijn warmte. Hier is tegenwoordig echter een handige en duurzame oplossing voor, namelijk de zogenoemde pompschakelaar voor vloerverwarming.

Wat doet een pompschakelaar?


De pompschakelaar is een relatief simpel concept. Het controleert in feite of er warm water wordt gevraagd om door de leidingen te pompen. Wanneer dit niet het geval is, dan schakelt de pompschakelaar de vloerverwarmingspomp uit. Dit zorgt ervoor dat er nooit nutteloos koud water door de leidingen wordt gepompt. Het effect is een aanzienlijk lager energieverbruik, nu de pomp veel minder uren gaat draaien. Bijkomende voordelen zijn dat de vloer langer zijn warmte kan vasthouden en dat de pomp minder lawaai zal maken, omdat hij vaker uitstaat. Een pompschakelaar kost vaak niet meer dan ene paar tientjes.

Montage van een pompschakelaar

Wat een pompschakelaar extra interessant maakt, is het feit dat het een vrij simpel en goedkoop apparaatje is. Ook de montage is erg simpel, zelfs voor een leek. Een pompschakelaar gaat gewoon in het stopcontact. Vervolgens zit er in de pompschakelaar zelf ook weer een stopcontact. De montage geschiedt in drie simpele stappen:

  1. Verwijder de stekker van de vloerverwarmingspomp uit het stopcontact.
  2. Plaats de pompschakelaar in het stopcontact. Zorg dat deze er rechtop in zit, zodat je waardes van het schermpje probleemloos kunt aflezen.
  3. Plaats de stekker van de vloerverwarmingspomp in het stopcontact van de pompschakelaar.
  4. Klem de voeler die aan de schakelaar vastzit aan de aanvoerleiding afkomstig van de CV installatie. Deze stap kun je niet overslaan, gezien het feit de voeler meet of de vloerverwarmingspomp aan of uit moet staan.

Houd er rekening mee dat het niet goed is voor de vloerverwarming om lange tijd niets te doen, zo ontstaat er namelijk kalk in de leidingen. Omdat de verwarming zomers weinig gebruikt wordt, is het van belang dat de vloerverwarming ook zomers heel even draait. De meeste pompschakelaars schakelen de vloerverwarmingspomp per 24 uur een minuut in.

Bron: Bouwbedrijf Zuid-Holland