asbestdak

Dak met asbest vervangen: houd rekening met deze zaken

Asbest is een stof dat vroeger veel werd gebruikt. Het is een stof dat stevige constructies kan maken voor een goedkope prijs. Echter blijkt het een stof te zijn dat erg schadelijk kan zijn voor de gezondheid. In principe is asbest verwerkt in materiaal niet zo schadelijk. Het schadelijke gedeelte zit hem in de asbestdeeltjes die vrij kunnen komen. Het inademen van deze deeltjes kan erg schadelijk zijn. Daarom maken veel constructies geen gebruik meer van asbest. In een aantal constructies kan er echter nog steeds asbest zitten. Denk aan asbest in het dakbeschot van je woning, schuren, uitbouw en de garage. Het is belangrijk dat dit zo snel mogelijk wordt verwijderd zodat schade aan de gezondheid voorkomen kan worden. 

Herkennen van asbest in het dak

Er moet natuurlijk eerst gekeken worden of jouw dak asbest bevat. De makkelijkste manier om hierachter te komen is door naar het productiejaar te kijken. Het verbod op asbest werd op 1 juli 1993 ingevoerd. Een dak dat voor deze tijd geproduceerd is, heeft een grote kans om asbest te bevatten. Een andere manier om asbest te identificeren is door naar de markering te kijken. Een dak dat geen asbest bevat, heeft een N of NT markering. Ook kun je kijken naar de merknaam van het dak. Voor daken met asbest kun je kijken naar de merken Eterna, Multex, Big Ben en Country. Ook door het kijken naar het uiterlijk kan er gekeken worden of het dak asbest bevat. Een dak met asbest heeft een honingraat vorm in een wafelstructuur. Het dak bevat vaak meerdere lagen. De kans dat er asbest verwerkt wordt in het dak is groter wanneer je grote vezels ziet. Ten slotte kun je asbest identificeren met een vuurtest. Hierbij gebruik je een vlam om te kijken of de vezels gaan groeien. Wanneer de vezels groeien, heb je te maken met asbest. 

Asbest verwijderen

Het is belangrijk dat asbest wordt verwijderd door een professional. Bij Gaertner Milieutechniek kun je terecht voor het professioneel verwijderen van asbest. Elke klus wordt volgens de strenge richtlijnen uitgevoerd waardoor veiligheid wordt gewaarborgd.