Mobile crane hijskraan

Wat maakt een mobile crane een must bij elk bouwproject?

De bouw is weer volledig aangetrokken en de huizen en panden schieten als paddenstoelen uit de grond. Bij elk type bouw is er wel een mobile crane aanwezig. Waarom is dit nodig en wat maakt dit type kraan een must bij elk bouwproject?

Een mobile crane kan tot heel hoog hijsen

Een mobile crane kan tot wel 70 meter hoog hijsen. Dit is natuurlijk erg handig wanneer er een hoog gebouw wordt gebouwd. De hoogte wat een mobile crane kan hijsen is wel afhankelijk van het type kraan. Sommige komen niet hoger dan 30 meter terwijl de ander met gemak de 70 meter aantikt. De vraag is altijd, hoeveel meter heb ik nu echt nodig. Wanneer er een nieuw dak op een rijtjeshuis wordt geplaatst is een 30 meter kraan ruim voldoende.

Mobile crane hijskraan
Mobile crane hijskraan

Een mobile crane kan veel gewicht overbrengen

Veel gewicht overbrengen is een tricky werkzaamheid. Door veel contragewicht te gebruiken en het zwaartevlak te vergroten met extra steunpoten kan dit type kraan tot wel 400 ton aan gewicht verplaatsen. Deze grootte gewichten komen bijvoorbeeld ten pas wanneer er een groot brugdek geplaatst moet worden. Een mobile crane is hierbij echt een must!

Hij is zelfrijdend

Wat een zeer fijne bijkomstigheid is, is dat een mobile crane zelfrijdend is. Dit scheelt weer een extra voertuig in te zetten voor de verplaatsing van de kraan. Logistiek gezien is dat heel erg fijn. Een kleine sidenote is wel dat dit type kraan een groot voertuig is. Wellicht zijn kleine, smalle straten een grote uitdaging.

Conclusie

Dit type kraan is erg handig om veel gewicht te hijsen naar hoge hoogtes. Omdat hij zelfrijdend is, kan hij overal makkelijk komen (mits de wegen dit toelaten) en zijn er logistiek gezien geen andere voertuigen nodig om deze kraan in te zetten bij het bouwproject.