Spouwmuurisolatie verwijderen: wanneer en waarom?

Veel oudere woningen hebben een spouwmuurisolatie welke niet meer in goede staat is. Sterker nog: het levert alleen maar problemen met zich mee. U heeft vochtproblemen in huis bijvoorbeeld. Of u verbruikt meer energie om het behaaglijk te maken in huis. Spouwmuurisolatie verwijderen kan dan een goede oplossing zijn om te voorkomen dat u weer problemen krijgt met vocht in huis.

Waarom oude spouwmuurisolatie verwijderen?

Oude spouwmuurisolatie verwijderen en vervangen door nieuwe moderne isolatie kan nuttig zijn. En wel om deze drie belangrijke redenen:

1. Isolatiemateriaal is verweerd

Ook isolatiemateriaal heeft niet het eeuwige leven. En dat geldt met name voor UF-schuim, wat vroeger veel werd toegepast. Dit gaat na verloop van tijd scheuren vertonene of zelfs verpoederen. Gevolg is dat het de isolatiewaarde verliest en dan kunnen er koudebruggen ontstaan.

2. Isolatiemateriaal is ingezakt in de spouwmuur

Wat ook een veel voorkomend probleem is, is ingezakte spouwmuurisolatie. Het isolatiemateriaal is in de loop der tijd naar beneden gezakt in de spouw. Er zijn plekken ontstaan in de gevel die niet meer zijn opgevuld met isolatie. Niet alleen nadelig voor de isolatie van uw woning, maar kan ook zeker leiden tot vochtproblemen.

3. Moderne isolatiematerialen presteren veel beter

Spouwmuren waren vroeger gewoon leeg. Pas aan het einde van de jaren ‘70 en begin jaren ‘80 is men op grote schaal begonnen met het isoleren van spouwmuren. Destijds gebruikte men daarvoor de eerder genoemde UF-schuim. Maar ook kunststof parels en steenwol werd toegepast. In die tijd was dat het beste op het gebied van spouwmuur isolatie.

Nu zijn we een aantal decennia later en zijn er veel betere isolatiematerialen op het toneel verschenen. Materiaal met vele hogere isolatiewaardes en met op alle fronten betere prestaties. En dat merkt u zowel aan de energierekening als aan het wooncomfort. De eerstgenoemde gaat omlaag en het comfort schiet omhoog. Bij verouderde isolatie is het precies andersom.

Voorbeelden van verouderde spouwmuurisolatie

  • Ureumformaldehydeschuim (UF-schuim).
  • Verlijmde EPS parels (witte piepschuim bolletjes)
  • Minerale steenwolvlokken

Moderne spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie verwijderen wat gewoon niet meer goed werkt, is dus een verstandig idee. Het vervangen van de oude isolatie doet u met de moderne EPS Triple Plus isolatie parels (Tr +++). Deze gaan met een dun lijmlaagje uw spouwmuur in en vult alle oneffenheden en gaten op. Kortom: perfect gevulde muren. En dankzij de hoge isolatiewaarde heeft u ook een behaaglijk gevoel in huis.