Poedercoaten is een zogeheten ‘elektrostatisch proces’. Bij het proces van poedercoaten is met een spuitpistool, poeder (coatingverf) aangebracht op metalen. Het poederdeeltjes is eerst vloeibaar na het uitharden in de oven. Na het vloeibare proces zijn de poederdeeltjes eerst stroperig en vervolgens resulteert dit in een duurzame coating. Het belangrijkste doel van het coaten van metalen is de bescherming van invloeden van buitenaf. Dit met name om krassen en roest te voorkomen. Een goede coat zorgt voor een drempel tussen zuurstof, water en het metalen product. In deze blog lees je waar poedercoaten voor gebruikt wordt en welke opties van poedercoaten er allemaal zijn.
Waar is poedercoating geschikt voor?
Poedercoating is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Kijk maar eens om je heen in de woonkamer of je kantoorruimte. Aluminium kozijnen, radiatoren, meubelen voor het kantoor, auto-onderdelen, bureaustoelen, frames van tafels. Je kunt het je zo gek nog niet bedenken hoeveel objecten een laagje coatingverf van een poedercoat bedrijf bevatten.
Er zijn ook genoeg bedrijven waar poedercoating voor wel geschikt voor is, denk aan; staalconstructies, kantoorartikelen, fietswinkels, landbouwmachines, kozijnenwinkels en staalhandelaren. Kortom noem maar op.
Er zijn enkele nadelen verbonden aan de methode van coaten. Het is namelijk niet voor elk materiaal geschikt. Het object moet hittebestendig zijn vanwege de hoge temperaturen die van belang zijn om het poeder te laten smelten. Naast dit moet het oppervlak geheel schoon zijn om de poedercoating te laten smelten.
Welke categorieën poedercoaten zijn er?
Er zijn twee categorieën voor poedercoatings. Namelijk thermoplasten en thermoharders. Op basis van het bindmiddel maak je onderscheid in: polyester, acrylaten, direct epoxy, polyurethaan en polyester-epoxy.
De voorbereiding voor een laag poedercoating gebeurt meestal aan de hand van stralen en schooperen. Maar hoe gaat dit proces in z’n werking?
Het stralen is het weghalen van roest, vuil en wals door straalmiddelen tegen het schoon te maken voorwerp te laten ketsen. Dit creëert een dergelijk schuureffect waardoor dit bijvoorbeeld het roest en vuil effectief verwijdert. Schooperen is het proces dat na het stralen volgt. Dit is een methode (ook wel metalliseren genoemd) dat een beschermlaag aanmaakt bestaande uit zink-aluminimum legering.