Leg nu een groendak aan en geniet van tal van voordelen

Een groendak, hoewel het perfect kan zijn dat je er niets van kent of nog nooit van gehoord hebt, wordt het toch steeds populairder. Een groendak is letterlijk groen op je dak laten aanleggen. Uiteraard kan je er niet zomaar eenders welk groen op planten, het best kies je voor sedumplanten. Weinig onderhoud en ze kunnen alle weersomstandigheden aan. Maar wat is er nu eigenlijk zo interessant en voordelig aan een groendak. Wij leggen het je uit! 

Groendak maken 

Een groendak maken, waarom zou je dat doen? Het heeft tal van voordelen. In de eerste plaats is het ideaal voor je dak zelf. De levensduur van je dak gaat erop vooruit, omdat er eigenlijk een beschermingslaag op het dak wordt gelegd. Daarnaast is het een groot voordeel dat je in de winter de warmte beter kan binnen houden. Een groendak zorgt namelijk voor een extra laag isolatie op je dak. Niet alleen goed voor de warmte, maar ook om minder geluid binnen te krijgen. Als laatste voordeel is het ook nog eens enorm mooi om te zien en is het alleen maar een verbetering voor de buurt! Waar wacht je dus nog op? 

Sedummatten op een dak

Zelf een groendak aanleggen, het is helemaal niet zo moeilijk. Als je er zelf aan wil beginnen, kan je dit doen door het aanleggen van sedummatten. Deze matten kunnen op het dak gelegd worden en de plantjes groeien gewoon verder op deze matten. Er is geweten dat het niet ideaal is om op een dak onderhoud van planten te gaan doen. Daarom zijn deze matten er zo op gemaakt dat er amper tot geen onderhoud aan nodig is. Extra water geven is niet nodig en de matten gaan jaren mee. Het enige wat je wel dient te doen, is om de twee jaar de plantjes een beetje terug snoeien, maar dat houdt echt niet veel werk in. 

Zowel op plat als hellend dak 

Je hoeft niet per se een plat dak te hebben om sedummatten of een groendak aan te leggen. Het kan ook perfect bij een dak dat lichtjes helt. Er wordt dan eerst een speciale folie gelegd, die ervoor gaat zorgen dat de matten goed aan het dak gaan hechten en hierdoor gaan ze niet verschuiven. Wanneer je een dak hebt dat al wat meer helt, komt er wel wat meer werk bij kijken. Eerst moet er dan een constructie op het dak worden aangebracht alvorens er matten of een groendak kan aangelegd worden.