Hoe kan je duurzaam je eigen energie opwekken?

Naast het besparen van energie is het de moeite waard om na te denken over de vraag of je zelf energie kunt opwekken. De besparingen die je kan maken door zelf je energie op te wekken zijn enorm. Het is echter goed voor je financiën en het milieu. Als je je eigen energie opwekt, heb je nog altijd je traditionele energiebron nodig, maar je zult je energie niet evenveel hoeven te gebruiken, dus je kan afscheid nemen van grote energierekeningen. 

Er zijn veel verschillende methoden om thuis je eigen stroom of warmte op te wekken. Lees meer over de verschillende methoden die je zou kunnen gebruiken om geld te besparen op je rekeningen.

Investeer in duurzame energie

Hernieuwbare energie wordt opgewekt uit natuurlijke hulpbronnen zoals zon, wind en water. Met behulp van de geëvolueerde technologie kunnen de energievoorraden op natuurlijke wijze worden aangevuld. De voordelen van hernieuwbare energie voor het milieu zijn meer dan duidelijk. Maar je doet niet alleen iets goeds voor de natuur, je kunt jezelf ook wat geld besparen. Met duurzame energie in huis kan je jouw energierekening aanzienlijk verlagen en misschien zelfs helemaal doen verdwijnen. In plaats van al je energie te kopen bij leveranciers, kan je hernieuwbare energietechnologie installeren om je eigen energie op te wekken.

Installeer zonnecollectoren

Een zonnecollector is een apparaat dat de zonnestraling van de zon opvangt en/of concentreert. Deze toestellen worden voornamelijk gebruikt voor actieve zonneverwarming en maken het verwarmen van water voor persoonlijk gebruik mogelijk. Ze gebruiken zonne-energie om een reserve aan water te verwarmen. Dit water kan later door je huis naar de radiatoren of je kranen en douchekoppen gepompt worden. Deze collectoren worden over het algemeen op het dak gemonteerd en moeten zeer stevig zijn, omdat ze worden blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden.

Dit systeem is aanzienlijk goedkoper dan het gebruik van elektriciteit of gas. Ook is het veel eenvoudiger te installeren dan zonnepanelen. Als je je niet volledig inzet voor het gebruik van duurzame energie in huis, is dit een goed alternatief. Er zijn veel verschillende soorten zonnecollectoren, elk met hun eigen voor- en nadelen. Wees dus voorzichtig en kies verstandig voor het type systeem dat voor jou het beste werkt.

Installeer zonnepanelen

Zonne-energie is misschien wel een van de meest voorkomende en bekende vormen van groene energie. Het gaat om het omzetten van de zonnewarmte in elektriciteit door middel van zonnepanelen. Zonnepanelen worden over de hele wereld gebruikt, op alle type objecten van huiselijke huizen tot lichtborden langs de weg. Zonne-energie is de sleutel tot een schone energietoekomst. Elke dag geeft de zon veel meer energie af dan we nodig hebben om alles op aarde van stroom te voorzien.

Zonnepanelen installeren heeft enorm veel voordelen. In de eerste plaats bespaar je geld op je elektriciteitsrekeningen. Door je eigen elektriciteit op te wekken ben je minder afhankelijk van zakelijke energiebedrijven en word je dus niet zo hard getroffen als de elektriciteitsprijzen stijgen. Daarnaast is het hernieuwbare energie. In tegenstelling tot andere vormen van brandstof (zoals olie, kolen en fossiele brandstoffen) zal de zon niet snel opraken! Daarnaast, indien je besluit om je huis of bedrijfspand te verkopen of te verhuren, is een fotovoltaïsch (PV) systeem populair en kan het een toegevoegde waarde hebben.