Hoe bereken je de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen?

De zonnepanelen. We kennen ze inmiddels allemaal wel. Heeft uw buurman er al wat op zijn dak of daken liggen? Of wellicht een familielid of vriend? We kennen inmiddels allemaal wel iemand die zonnepanelen heeft. Maar soms zijn we nog wat sceptisch. Weegt de investering wel op tegen het gewin? Is de opbrengst echt wel zo hoog en hoog genoeg. En hoelang doe ik er nou eigenlijk over voor ik mijn investering terug heb?

Dit zijn allemaal logische vragen die u bezig kunnen houden.

Berekenen opbrengst zonnepanelen
Zolang u nog geen zonnepanelen heeft kunt u niet ervaren en exact zien wat de opbrengst is. Voor zekerheid zult u ze eerst op het dak moeten laten plaatsen. Maar er zijn natuurlijk wel richtlijnen. Anders zou u helemaal in het duister tasten.

Om te beginnen zit er verschil in de zonnepanelen en daarmee in de mogelijke opbrengst qua energie opwekking. Let hierbij dus sowieso goed op als u gaat shoppen en vergelijken voor panelen.

De gemiddelde opbrengst van zonnepanelen is niet altijd gelijk. Dit kan van jaar tot jaar verschillen. Het hangt er logischerwijs van af hoeveel zonne-uren we in het desbetreffende jaar hebben. Als richtlijn wordt de formule gebruikt: vermenigvuldig het maximale vermogen Watt piek van een zonnepaneel met 0,85, dit geeft de energie opbrengst in KWh per jaar.

U kunt relatief snel bereiken dat u uw volledige stroomverbruik per jaar laat opwekken door de zonnepanelen. Het is dus verstandig even te kijken naar wat u de afgelopen jaren hebt verbruikt aan energie. Als u dat meeneemt in bovenstaande rekensom, dan weet u welke zonnepanelen u zou moeten kiezen qua vermogen. Als u namelijk panelen kiest waarmee u in elk geval zelfvoorzienend wordt qua stroom dan is het makkelijker in de gaten te houden wanneer u uw investering terug heeft verdiend.

App
Heeft u eenmaal zonnepanelen laten monteren, dan is het via de meeste aanbieders van stroom mogelijk de opbrengst van de panelen bij te houden middels een app. U kunt dan bovendien een dagelijks rapport zien met de hoeveel stroom er is opgewekt. Als de capaciteit van de zonnepanelen hoger is dan uw verbruikte energie, dan ziet u in de app verschijnen dat u geld terug krijgt. Dit kan natuurlijk schommelen. Naar mate er minder zonne-uren komen (winterdagen) zal deze opbrengst per dag minder worden.

Tips
Als u zonnepanelen laat plaatsen overleg dan goed met de aanbieder op welk dak deze gaan komen. Dit moet natuurlijk een kant van het dak zijn met de meeste zonne-uren. Een goede aanbieder zal u hierin natuurlijk goed adviseren. Doe nu een dakscan voor zonnepanelen!