Wat is een luchtkoppeling?

Voor het aansluiten van persluchtgereedschap op een persluchtleiding is een luchtkoppeling nodig. De luchtkoppeling zorgt ervoor dat een slang of leiding onder druk gemakkelijk en snel gekoppeld of ontkoppeld kan worden. Het systeem van de luchtkoppeling bestaat uit twee delen, namelijk de plug-in of steeknippel en de snelkoppeling. Waarbij de snelkoppeling het vrouwelijke deel is en de plug-in/steeknippel het mannelijke deel. Bij ontkoppeling sluit de snelkoppeling automatisch af. 

Andere benamingen voor de luchtkoppeling zijn: perslucht koppeling, compressor koppeling, luchtslang koppeling en pneumatische koppeling. Als er gesproken wordt over een van deze termen dan wordt er hoogstwaarschijnlijk verwezen naar hetzelfde product, namelijk een luchtkoppeling.

Er zijn vele verschillende varianten van luchtkoppelingen verkrijgbaar, zodat er voor elke toepassing een juiste koppeling te vinden is. Het is gangbaar om bij luchtkoppelingen het type te noemen, bijvoorbeeld Euro koppeling of Orion koppeling. Lees in dit artikel alles over de werking van een luchtkoppeling.

Doorlaat van de koppeling

Twee belangrijke factoren waarmee rekening gehouden moet worden bij het kiezen van de juiste insteekkoppeling is de luchtdoorlaat (NW) en de luchtstroom. Een grotere doorlaat zorgt voor minder energieverlies en meer capaciteit. Met de NW van een koppeling wordt de inwendige diameter van de plug-in kant in millimeters aangegeven.

De uitgang van de koppeling kan een kleinere diameter hebben, waardoor de doorlaat aan de plug-in kant niet altijd de luchtstroming bepaald. De nominale breedte is slechts een richtlijn en is dan ook niet bepalend.

Bij pneumatische koppelingen heb je ze keuze uit varianten met of zonder een ventiel. Bij semi-vaste verbindingen is een ventiel bijna nooit nodig. Om belemmering van de luchtstroom te voorkomen wordt er vaak gekozen voor een koppeling zonder ventiel. Het loskoppelen van verbindingen kan gevaar met zich meebrengen, bijvoorbeeld wanneer de slang nog restlucht bevat en deze niet goed wordt vastgehouden.

onlinebouwgids