“tips nieuwe werkschoenen‘

Tips bij aanschaf van nieuwe werkschoenen

Het dragen van werkschoenen, ook wel veiligheidsschoenen genoemd, is ontzettend belangrijk in de bouw. Veiligheidsschoenen bieden namelijk de nodige bescherming, waardoor de veiligheid op de bouw gewaarborgd kan worden. De bescherming is per type werkschoenen verschillend. Veiligheidsschoenen zijn een van de belangrijkste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) op de bouw. In dit artikel geven we tips voor de aanschaf van nieuwe werkschoenen.

Tip: zoek je werkschoenen van hoge kwaliteit? Neem eens een kijkje in het assortiment van Arbo Safety Shoes.

Tip 1. Juiste bescherming

Het belangrijkste van veiligheidsschoenen is natuurlijk dat ze de nodige bescherming bieden. De keuze voor werkschoenen is dan ook vaak afhankelijk van het doel. Waartegen moeten ze bescherming bieden? Als je dat weet dan heb je de keuze uit vijf veiligheidsnormen, namelijk:

  • S1: Deze werkschoenen zijn antistatisch en neemt energie op in de hak
  • S2: Werkschoenen met deze veiligheidsklassen hebben dezelfde eigenschappen als bij S1, echter hebben ze een verhoogde waterdichtheid.
  • S3: Naast dezelfde eigenschappen van de S2 norm hebben S3 werkschoenen ook een verharde tussenzool, veiligheidsneus en een antislipprofiel. Veiligheidsschoenen met deze norm worden het meest gedragen. 
  • S4: Werkschoenen die voldoen aan de S4 norm hebben dezelfde eigenschappen als de S3 werkschoenen, echter zijn ze helemaal gemaakt van kunststof en daardoor volledig waterdicht.
  • S5: Werkschoenen met S5 normering hebben dezelfde eigenschappen als de S4 én hebben een harde tussenzool en een antislipprofiel. 

Tip 2. Hoge of lage veiligheidsschoenen

Als je weet wat de juiste veiligheidsnormering is voor bij jullie op de werkvloer, dan moet je nog de keuze maken tussen hoge of lage veiligheidsschoenen. Beide hebben hun voordelen. Zo biedt een hoog model extra steun rondom de enkel en achillespees. Terwijl lage veiligheidsschoenen juist meer bewegingsvrijheid bieden. Zeker als je tijdens het werk veel moet knielen, dan is een laag model een aanrader.

Tip 3. Goede pasvorm

Je wilt na een lange werkdag natuurlijk geen last krijgen van je voeten. Daarom is het ontzettend belangrijk dat je werkschoenen een goede pasvorm hebben en daardoor comfortabel zitten. Kies daarom de juiste maat en controleer of de schoen niet knelt of juist te los zit. Loop je veel tijdens een werkdag? Dan is het kiezen voor lichte werkschoenen ook een absolute aanrader. Zo hoeven je benen en voeten minder gewicht te dragen tijdens een werkdag, waardoor ze minder vermoeid raken.

onlinebouwgids