Bulldozers: een optie voor jouw bedrijf?

Het kan goed zijn dat je werkzaam bent in de bouw, want de totale bouwsector is goed voor ongeveer 70 miljard euro. Daarmee zijn er ruim 300.000 mensen werkzaam. In de tijden rondom het coronavirus zien we dat de meeste mensen thuis werken. Ze hebben een laptop op de eettafel staan en kunnen videobellen met collega’s voor vergaderingen. Dat geldt niet voor de bouw. Toen ik van de week naar de supermarkt fietste, zag ik allerlei mensen in de bouw nog hard werken om alle huizen op tijd af te krijgen en wegen opnieuw te bestraten. Bij mij in de buurt wordt een groot stuk grond volgebouwd met huizen en ze waren er druk bezig om het terrein vlak te maken met bulldozers.

Wat is een bulldozer

Het is natuurlijk noodzakelijk om een vlakke grond te hebben als je er een huis op wilt bouwen. Dit gebeurd dus met een bulldozer, waarbij grote hoeveelheden zand en aarde verplaatst worden. Grote kans dat jij, als je werkzaam bent in de bouw, wel eens op zo’n bulldozer hebt gereden. Er zijn verschillende soorten waarbij de gewichtsklasse een rol speelt. Zo heb je voor verschillende werkzaamheden een hele krachtige bulldozer nodig en voor sommige zou een lichte bulldozer ook voldoen. Door de krachtige motor, ongeacht welk soort bulldozer je hebt, kunnen bulldozers ook over zeer moeilijk begaanbare terreinen rijden. De bulldozers staan op rupsbanden die zorgen voor extra grip. Het blad aan de voorkant van de bulldozer verschuift het zand of de aarde.

Waarvoor gebruik je een bulldozer

Bulldozers worden dus veel in de bouw gebruikt, daar zul je ze ongetwijfeld een keer hebben zien rondrijden. Terreinen worden ermee vlak gemaakt, waarna er op gebouwd kan worden. Maar zo’n bulldozer is ook enorm handig als er kanalen gegraven moeten worden of dijken moeten worden opgehoogd. Ook het leger maakt veel gebruik van bulldozers, bijvoorbeeld om wegen schoon te vegen, gebouwen te slopen en verdedigingswerken op te bouwen.

Het kopen van een bulldozer

Mocht jouw bedrijf een bulldozer nodig hebben, dan kun je deze kopen. Hierin speelt het budget natuurlijk een belangrijke rol. Er zijn verschillende maten, uitvoeringen en vermogensklassen en die kunnen nu eenmaal niet allemaal voor dezelfde prijs worden aangeboden. Een bulldozer met een groter vermogen is doorgaans duurder dan een met een kleiner vermogen. Bedenk goed waar je de bulldozer voor wilt gebruiken, met name het terrein en de omgeving. Ook de grootte van de bulldozer speelt een rol, want dat bepaalt namelijk waar je de machine kunt gebruiken en hoe gemakkelijk het is om de bulldozer te transporteren. Je kunt er nu eenmaal niet de openbare weg mee op.